Önde gelen lastik üreticileri, lastik patlaması durumunda sürücü güvenliğini koruyan çözümler geliştirdi. Sürücülere, bir takım kullanım kolaylığı da sunan Run-flat lastikler, patlak halde bile 80 km kat edebiliyor. Bu mesafe, lastiğin tamir edilmesi veya yenisi ile değiştirilmesi için servis noktasına ulaşmak için yeterli olabiliyor! Bu nitelikler, RFT lastiklerin yüksek satış fiyatına da yansıyor. Yanılmamak ve size en uygun olanı seçmek için, 2020’nin en iyi 6 run-flat lastik listemize bir göz atın.

tarafındanYayınlanma Tarihi: Haziran 15, 2021Categories: Lastik testleri814 kelime4.3 dakika okuma
© Bridgestone

Run-flat lastik nedir?

Run-flat lastik, lastik patlamış olsa bile kullanıcısına, 80 kilometre mesafe kat etmesini sağlayan bir lastik türüdür. Run-flat teknolojisi; MichelinBridgestone veya Pirelli gibi birçok premium marka tarafından sunulmaktadır. Run-flat lastiklerin, lastik üreticilerine gerek Ar-Ge gerekse de imalat sürecinde ciddi bir maliyete yol açar. Bu nedenle, “havası inmiş halde” yola devam edebilen lastik tipi, piyasadaki diğer lastiklere göre, genellikle daha yüksek bir satış fiyatına sahiptir. Yanılmamak ve ihtiyacınıza en uygun run-flat lastiği satın almak için, alışveriş öncesi birçok önemli hususu değerlendirmek gerek! Sizi bu konuda yalnız bırakmamak için, şu an piyasada yer alan en iyi 6 run-flat lastiği değerlendirdik!

Listedeki lastikleri, piyasada yaygın olarak kullanılan ebatlardaki mevcudiyetlerine göre seçtik. Liste, alfabetik olarak sıralanmıştır; lastiğin sıralamadaki yeri, listede üstünlüğünü veya geride kaldığını ifade etmez.

Run-flat lastikler: Lastik patlamasına karşı etkili bir çözüm mü?

Aracım için hangi run-flat lastiği seçmeliyim? Bridgestone Turanza T005 RFT

Bridgestone Turanza T005
© rezulteo

Bridgestone Turanza T005, Lastik basınç izleme sistemine (TPMS) sahip araçlara, opsiyonel donanım olarak sonradan takılabilen RFT lastik modeli Driveguard sürümüne de sahip. TPMS ile birleşen DriveGuard, konforlu ve daha yumuşak lastik yanaklarına sahip. Driveguard modelinin aracınızda kullanmak için aracınız, mutlaka Lastik Basınç İzleme sistemine (doğrudan veya dolaylı TPMS) sahip olması gerek.  Bridgestone’un run-flat lastikleri, yanakta yer alan “RFT” işretlemesine sahiptir.

Doğrudan veya dolaylı TPMS: Nasıl kullanılır?

Aracım için hangi run-flat lastiği seçmeliyim? Continental PremiumContact 6 SSR

Continental PremiumContact 6
© rezulteo

Piyasada yer alan bir diğer run-flat lastikse spor yönü daha ağır ve SSR yanak işaretlemesine sahip olan Continental Continental PremiumContact 6‘dır. Continental tarafından geliştirilen SSR teknolojisi, standart jantlara sahip, alçak kesitli lastiklere yönelik bir run-flat teknolojisidir. Yanakları güçlendirilmiş bu run-flat lastiği aracınızda kullanabilmeniz için aracınız mutlaka TPMS sistemine sahip olması gerekiyor.

Lastik basıncı kontrol sistemi (TPMS) zorunlu mu?

Aracım için hangi run-flat lastiği seçmeliyim? Goodyear Vector 4Seasons Gen-2 ROF

Goodyear Vector 4Seasons Gen-2
© rezulteo

Dört mevsim lastikler arasında Goodyear Vector 4Seasons Gen-2, run-flat  sürümüne sahip. Yanağında ROF (Run On Flat) ibaresinin yanı sıra, kış performansını tescil eden 3PMSF işaretine de yer alır. Bu nispeten yeni özelliği ile, lastik kıyaslamalarında ve testlerinde de dikkat çekmektedir. Goodyear, bu yüksek performanslı lastiğine, patladığında bile yola devam etmesini sağlayan run-flat teknolojisini ekledi.

Run-flat lastik taktırırken dikkat edilmesi gereken hususlar

Aracım için hangi run-flat lastiği seçmeliyim? Michelin Pilot Sport 4 ZP

Michelin, run-flat işaretlemesi için İnglizce Sıfır Basıncın (Zero Pressure) kısaltması olan ZP harflerini kullanıyor. Run-flat teknolojisi, Michelin’in spor lastiği Pilot Sport 4 modelinde de mevcut. RFT modeliyle Pilot Sport 4, olası basınç kaybına karşı yük ağırlığını taşıyabilen güçlendirilmiş lastik yanaklarına sahip. Standart bir lastiğe kıyasla Michelin ZP run-flat lastik, patlak lastikte meydana gelebilecek lastiğin janttan ayrılma riskini azaltıyor. Run-flat lastiklerin birçoğunda olduğu gibi Michelin Pilot Sport 4 ZP’te de lastik, lastiğin patlaması halinde, bir defaya mahsus onarılabiliyor.

Aracım için hangi run-flat lastiği seçmeliyim? Nokian Wetproof RunFlat

Nokian Wetproof
© rezulteo

Her ne kadar Nokian, kış lastikleriyle ün salsa da yaz lastiği Nokian Wetproof da üstün niteliklere sahip! Islak zemin üzerindeki başarılı performansı sayesinde Nokian Wetproof, sürücüye yüksek bir güvenlik sağlıyor. Run-flat modeli ise, lastiğin patlaması halinde, sürücüye en yakın servis noktasına yol almasını sağlayarak, hayatı kolaylaştırıyor.

Run-flat lastikler: patlayınca ne yapmalı?

Aracım için hangi run-flat lastiği seçmeliyim? Pirelli Cinturato P7 RFT

Pirelli’de runflat ibaresi nerede yer alır? Pirelli’nin spor yaz lastiği Cinturato P7 RFT‘nin lastik yanağında “run-flat” işareti bulunmaktadır. Lastik piyasasında Cinturato P7 spor lastiği, runflat özelliğiyle, çoğunlukla BMW marka araçlara yönelik satılır. BMW’lere özel Cinturato P7 RFT lastiklerin yanağında, BMW (*) lastik işaretlemesi yer alır.

Pirelli, kendi kendini destekleyen lastik sistemine ek olarak, kendi kendini onaran lastik teknolojisi; Seal Inside’ı da geliştirdi. Seal Inside, sivri bir nesnenin lastiği delmesi durumunda, olası bir hava kaçağını engelleyerek, nesnenin çevresini bir macunla sarıyor ve deliği tıkıyor.

Aklınızda olsun: Run-flat lastiklerinizi satın almadan önce son bir tavsiye: Run-flat lastiklerin, 4 tekere de takılması tavsiye edilir!

Bu makaleyi istediğiniz yerde paylaşın!

İlginizi çekebilecek makaleler:

  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku