Auto Bild, yüksek performanslı spor otomobillere yönelik 245/45 R18 ebatındaki 10 adet ultra yüksek performans kış lastiğini test etti ve karşılaştırdı.

tarafındanYayınlanma Tarihi: Haziran 18, 2021Categories: Lastik testleri1141 kelime5.8 dakika okuma
Auto Bild 10 adet ultra yüksek performans kış lastiğini karşılaştırıyor. © Auto Bild

10 adet ultra yüksek performans kış lastiğii karşılaştırıldı

“Ultra Yüksek Performans” odaklı kış lastikleri karşılaştırmasında Auto Bild, 245/45 R18 ebatındaki 10 lastiği bir BMW M5 üzerinde test etti. Bunlar arasından 3 lastik “örnek alınası” nitelendirmesini elde etmekle birlikte bir lastik hayal kırıklığı yaşatıyor ve “tavsiye edilmez” olarak değerlendiriliyor:

Güçlü bir araç üzerinde ucuz lastikler tatmin vermiyor

Auto Bild alışılageldiği gibi karşılaştırmaya giriş sınıf bir ürünü de katmış. SUV lastikleri testinde bu uygulamanın sonucu oldukça tatmin ediciydi ancak ultra yüksek performans lastikleri arasındaki bu sınav için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Fiyat açısından Sunny Snowmaster SN 3830, 4 adeti 360€’ya mal oluyor. Bu miktar söz konusu testte boy gösteren üst sınıf lastiklerin yarısı kadar bile değil. Bu seviyede bir tasarruf sağlayabilmek ilgi çekici ama gerçek soru bu fiyat için riske girmeye değer mi? Auto Bild’e göre bu lastikteki ciddi zafiyetler yüzünden yanıt olumsuz.  Kuru zeminde ve karda düzgün bir performans sunsa da ıslak zeminde sürüş tehlikeli bir hale geliyor. Açık arayla suda kızaklama testinin sonuncusu olan bu model ıslak zeminde sürüş testinin de sonuncusu olmaktan kurtulamıyor. Bu yüzey üzerinde durma noktasına ulaşmak için karşılaştırmanın en kötü lastiğinden 11 metre daha fazla mesafe kaydediyor. Bu yüzden Alman dergi tarafından “tavsiye edilmez” derecesi yalnızca bu lastiğe veriliyor.

Diğer lastikler tüm sürüş şartlarında başarılı

Auto Bild genel bir kullanım için alternatif olarak dört mevsim lastiklerinin kullanılabileceğini belirtiyor. Fakat Alman menşeli dergi güçlü otomobiller için başka seçeneklere yönelmeyi tavsiye ediyor. Oldukça geniş sayılabilecek bu ebatta pilotlar dört mevsim lastiklerinin yeterli tepki hızına ve sürüş dinamizmine sahip olmadığını düşünüyor. Kış lastikleri açısından durum bunun tam tersi. Karşılaştırmanın üst sıralarında yer almayan lastikler bile ilgi çekici birer seçenek olarak karşımıza çıkıyor ve zorlu kış şartlarında optimal güvenlik temin ediyor.

Nexen Winguard Sport 2 kuru ve karlı yollarda hakimiyet ve dengeli bir sürüş sunuyor. Kar üzerinde frenleme mesafesi alanında en iyi sonuçlardan birini ortaya koyuyor ve kuru zemindeki sürüş testlerinde iyi bir netice elde ediyor. Sunny’yi hariç tutacak olursak bu model aynı zamanda en ucuz seçenek (4 adeti 445€). Özellikle suda kızaklama direnci alanında rakiplerinin bir adım gerisinde kalıyor.

Falken Eurowinter HS01, bir miktar gürültülü ve yüksek yuvarlanma direnci oluşturan bir lastik olsa da Auto Bild’e göre dengeli performans özellikleri sunmayı başarıyor. Uygun fiyatlı bu lastik gayet güzel performans nitelikleri sergiliyor. Islak zeminde, kar üzerinde ve özellikle de kuru zeminde oldukça kısa frenleme mesafesine sahip. Dergi aynı zamanda bu modelin sunduğu konforlu kullanımın altını çiziyor.

Pirelli Winter Sottozero 3 kuru zeminde en iyi frenleyen lastik konumunda. Ayrıca bu tür yüzeylerde dinamik ve sportif bir performans sunarak son derece etkili bir sürüş ortaya koyuyor. Karşılaştırmanın en düşük yuvarlanma direnci bu lastiğe ait ancak aynı zamanda karşılaştırmanın en pahalısı olduğunu da dikkate almak lazım. Islak zeminde bir o kadar etkili sürüş sunamıyor ancak güvenlik açısından düzgün bir performans sergilemeye devam ediyor.

Bridgestone Blizzak LM001 kuru zemindeki oldukça uzun frenleme mesafeleri nedeniyle bu alanda karşılaştırmanın sonunda yer alsa da Auto Bild’e göre dengeli performans özelliklerine sahip bir lastik olmayı sürdürüyor. Kar üzerinde ve ıslak zeminde dinamik bir tavır sergilemekle beraber özellikle suda kızaklamaya karşı direnerek güvenlik sunuyor.

Goodyear UltraGrip Performance Gen-1, Auto Bild’e göre ıslak zeminde ve kar üzerinde optimal performans özellikleri temin eden üst sınıf bir lastik. İyi yol tutuşu, dinamik karakteri ve kısa frenleme mesafeleri bir miktar yüksek fiyatını makul kılıyor. Islak zeminde ortalama düzeyde kavrama ve geç bir tepki gibi birkaç zafiyete sahip.

Dunlop Winter Sport 5 test edilen lastikler arasında kar üzerindeki en iyi model. Bu yüzeylerde en kısa frenleme mesafesi ona ait ve gayet verimli bir sürüş deneyimi sağlıyor. Düşük yuvarlanma direnci sayesinde ekonomik bir lastik olarak göz dolduruyor ve ıslak zeminde rakipleriyle eş düzeyde performans sunuyor. Suda kızaklama testlerinde biraz zorlansa da direksiyon hareketlerine hassas bir yanıt veriyor ve iyi bir tepki hızı temin ediyor.

Ultra yüksek performans kış lastikleri Auto Bild testi
© Auto Bild

Podyumda pek beklenmeyen bir sonuç

Kleber Krisalp HP3, kar üzerinde Dunlop’un hemen arkasından en iyi performans değerlerini yansıtıyor ve özellikle bu yüzeydeki sürüş kabiliyeti ile dikkat çekiyor. Hassas ve kontrollü bir model olarak karşımıza çıkan bu lastik aynı zamanda suda kızaklama direnci alanında başarı gösteriyor. Bu lastik Auto Bild tarafından “örnek alınası” bir ürün olarak değerlendiriliyor.

Kleber’in lastiği ile yaka yakaya bir sonuç elde eden Continental WinterContact TS 850P dengeli kış performansı özellikleri ile ne kadar üstün bir lastik olduğunu kanıtlıyor. Islak zeminde en hızlı frenleme sağlayan bu ürün kuru zeminde ve kar üzerinde de zirveden pek uzak değil. “Örnek alınası” unvanının yakıştırıldığı bu lastiğin Auto Bild’i üzen tek yönü biraz yüksek fiyatı.

Bu karşılaştırmanın galibi olarak sürpriz yaratan Vredestein Wintrac Pro güçlü otomobillere yönelik bir ultra yüksek performans kış lastiğinden beklenen tüm nitelikleri ortaya koymayı başarıyor. Auto Bild tarafından “örnek alınası lastik” olarak nitelendirilen bu model, en iyi performansını ıslak zeminde sunuyor fakat kar üzerinde de son derece başarılı. Kuru zeminde de geri planda kalmayarak her testte ilk 3 lastik arasına giriyor. Kısacası Vredestein’in her alanda kabiliyetli, dengeli, konforlu ve çevik lastiği Auto Bild’in 2018 yılı ultra yüksek performans kış lastikleri testinin zirvesine oturuyor.

Lastik Sıralama
Vredestein Wintrac Pro 1
Continental WinterContact TS 850P 2
Kleber Krisalp HP3 2
Dunlop Winter Sport 5 4
Goodyear UltraGrip Performance Gen-1 5
Bridgestone Blizzak LM001 6
Pirelli Winter Sottozero 3 6
Falken Eurowinter HS01 8
Nexen Winguard Sport 3 9
Sunny Snowmaster SN 3830 10

Bu makaleyi istediğiniz yerde paylaşın!

İlginizi çekebilecek makaleler:

  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku