Kış mevsiminin yaklaştığı şu günlerde, kar yağsın yağmasın, sürücüler, kış lastiklerini kullanmaya başlayacak. Doğru kış lastiğini seçmek için lastik karşılaştırmalarına göz atmakta yarar var! Fransa’da yayımlanan Argüs otomobil dergisi, 205/55 R16 91H ebadında gerçekleştirdiği test ile, piyasanın önde gelen kış lastiklerini karşılaştırdı. Karşılaştırmanın test aracı, Volkswagen Golf VII oldu.

tarafındanYayınlanma Tarihi: Haziran 17, 2021Categories: Lastik testleri535 kelime2.8 dakika okuma
Fransız otomobil dergisi Argüs, piyasanın önde gelen kış lastiklerini karşılaştırdı.
Fransız otomobil dergisi Argüs, piyasanın önde gelen kış lastiklerini karşılaştırdı. © L’argus

Kış lastikleri karşılaştırması: Test şartları

Fransa’da yayımlanan Argüs dergisinin kış lastikleri karşılaştırması, iki aşamada, Goodyear’ın iki test merkezinde yapıldı. Kar üstünde yapılan testler için İsviçre’deki Saint Moritz, geri kalan testler için ise havanın daha ılıman olduğu Fransa’nın güneyindeki Mireval pistinde gerçekleştirildi. Karşılaştırmanın test aracı, Volkswagen Golf VII oldu.  Testte, 205/55 R16 91H ebadındaki lastikler yer aldı. Lastikler, araç üreticisinin Volkswagen Golf VII için tavsiye ettiği 33 psi ile şişirildi. Testte yer alan 6 premium lastik; frenleme, pistte sürüş, suda kızaklama ve çekiş gibi bir dizi testten geçirildi.

© L’argus

2019’un en iyi kış lastiği?

Continental WinterContact TS860’ın değerlendirmesi

Karşılaştırmada yer alan lastikleri sıralamak Argüs için kolay olmadı zira sonuçlar birbirine yakın çıktı. Testleri gerçekleştiren Argüs ekibi, söz konusu lastiklerden hiçbirinin kesin kusur teşkil eden bir yönünün olmadığını ifade ediyor.

Buna karşılık, karşılaştırmanın bir galibi var: Continental Winter Contact TS 860, 17,5/20 notu ile birinciliğe oturuyor. Goodyear UltraGrip 9 ile tüm yüzey tiplerinde (kar, ıslak, kuru) en dengeli performans özelliklerini sunuyor.

Argüs’ün en iyi kış lastiği olarak tayin ettiği Goodyear UltraGrip 9, ıslak yolda ve kar üzerinde çok iyi bir performans ortaya koyuyor; kısa frenleme mesafesi, güçlü hareket kabiliyeti ve karda başarılı sürüş özellikleri sunuyor. Bu son kriter, güvenlik hissini ve kavrama seviyesini yükseltiyor.

Argüs, ağırlıklı kuru yolda kulllanım için Goodyear Ultragrip 9 ve Michelin Alpin 6 kış lastiklerini tavsiye ediyor. Continental WinterContact TS 860 ve Goodyear Ultragrip 9’un, ıslak zeminde kullanıma daha yatkın olduğu görüşünde. Son olarak, Fransız dergi, karlı zeminde kullanım için Continental WinterContact TS 860 ve Nokian WR D4 lastiklerini başarılı buluyor.

Continental WinterContact TS 860 lastiği için en iyi fiyatı bulun

© L’argus

Argüs karşılaştırmasında yer alan 6 lastik

Argüs’un sıralaması
Güçlü yönleri Zayıf yönleri
1 – Continental WinterContact TS860
Tüm yüzeylerde harika performans özellikleriKısa frenleme mesafesiKar üzerinde çok iyi sürüş özellikleriYüksek güvenlik hissi Düşük kullanım ömrüDireksiyon hareketlerine aşırı tepki
2 – Goodyear UltraGrip 9
Tüm yüzeylerde harika performans özellikleriÇok iyi kavramaIslak zeminde kısa frenleme mesafesiYüksek güvenlik hissi  
3 – Dunlop Winter Sport 5
Islak zeminde çok iyi sürüş özellikleri Kar üzerinde frenleme alanında hafif kusurlara sahip
4 – Pirelli Cinturato Winter
Suda kızaklama durumunda çok iyi performans özellikleri Kar üzerinde zayıf kavrama hissiIslak zeminde zayıf kavrama
5 – Michelin Alpin 6
Kuru zeminde iyi performans özellikleriIslak zeminde çok iyi sürüş özellikleri Kar üzerinde, ön akstaki lastiklerde yetersiz kavrama
6 – Nokian WR D4
Kar üzerinde çok iyi performans özellikleriKar üzerinde en iyi sürüş hissi Islak zeminde frenleme alanında yetersizÖn aks lastiklerde zayıf tutunma kabiliyeti

Bu makaleyi istediğiniz yerde paylaşın!

İlginizi çekebilecek makaleler:

  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku