ADAC ve Touring Club Suisse, 2020 yılının SUV'ları için en iyi kış lastiklerini kıyasladı. 235/55 R17 formatında test edilen 13 lastikten yalnızca bir tanesi yeterli görüldü. Test edilen diğer lastikler için ise sınırlı performans kaydedildi.

tarafındanYayınlanma Tarihi: Haziran 17, 2021Categories: Lastik testleri556 kelime2.9 dakika okuma
SUV için kış lastiği testi: ADAC ve TCS, kar lastikleri kıyaslaması gerçekleştirdi
© ADAC

SUV araçlar için en iyi 13 kış lastiği

235/55 R17 formatı için, yaz lastiklerinin ve ardından dört mevsim lastiklerinin testini takiben, geriye kış lastikleri kalmıştı. ADAC ve TCS imzalı bu kıyaslama ile, 2020/201 kış sezonu için, kış lastikleri testi gerçekleştirilmiş oldu.

SUV için kış lastiği testi: TCS ve ADAC, karda yol tutuş performansı için lastik kıyaslaması gerçekleştirdi
© ADAC

Bu format, SUV, sedan ve hatta hafif kamyonet, çok sayıda araç için kullanılıyor: Audi A7, Q3, Ford Kuga, S-Max, Jaguar XF, Mercedes Classe S, Classe V, Volvo S60, V60, XC60, Volkswagen Tiguan, T6.

Test edilen lastikler şunlar:

ADAC tarafından verilen olumsuz notlar

Semperit Speed-Grip 3 SUV, birden fazla derecelendirme kriterinde yetersiz kalması nedeniyle, “şarta bağlı olarak tavsiye edilir” mansiyonunu aldı. ADAC tarafından, bu lastiğin kuru zeminde ortalamanın üzerinde yol tutuş performansı sergilediğinin altı çizilirken, karlı ve ıslak zemindeki performansının çok iyi olmadığına da dikkat çekiliyor.

Diğer 11 lastik, sürüş yüzeyindeki düşük performansları nedeniyle “tavsiye edilir” mansiyonu ile kalıyor. Zayıf kaldığı bu özellikleri nedeniyle “kesinlikle kaçınılması gereken lastik” kategorisine alınmasalar da en iyiler arasında da yer alamıyorlar. ADAC ve TCS tarafından, final skoru olarak birbirlerine oldukça yakın, 3 ayrı grup belirlendi.

SUV için kış lastiği testi: ADAC ve TCS, ıslak zemin performansları için lastik kıyaslaması gerçekleştirdi
© ADAC

Goodyear UltraGrip Performance +, Kleber Krisalp HP3 ve Bridgestone Blizzak LM005 lastikleri, ıslak ve karlı zeminde iyi sonuçlar elde etti. Aralarından en iyisi olarak seçilen Bridgestone ise, özel bir mansiyon aldı. Ne yazık ki bu lastikler, bilhassa sürüş hassasiyeti açısından, kuru zeminde daha düşük performans sergiliyorlar.

Dunlop Winter Sport 5 ve Vredestein Wintrac Pro lastikler, ıslak ve buzlu zeminde tatmin edici performans sergilemekle birlikte, kuru zeminde daha üstün performansa sahipler. Karlı zeminde ise biraz zorlanıyorlar ve daha hızlı savrulma eğilimi gösteriyorlar.

Üçüncü grupta ise, en az 2 kategoride bazı kusurları tespit edilen lastikler bulunuyor. Esa+Tecar, Cooper ve Fulda lastikleri, kuru ve ıslak zeminde zayıf kalıyorlar. Nokian WR Snowproof, ıslak ve buzlu zeminde daha fazla zorlanıyor. Continental WinterContact TS850 P lastiğin ise, kuru ve karlı zeminde bazı eksiklikleri mevcut. Nihayetinde Pirelli Winter Sottozero 3, kuru, karlı ve buzlu zeminde ortalama bir performans sergiliyor.

Başı çeken tek bir lastik söz konusu

Michelin Pilot Alpin 5, rakiplerinin çok ilerisinde, zirvede tek başına yer alıyor. Kuru zeminde sürüş hassasiyetine sahip ve ani kaçınma hareketlerinde emniyetli, ayrıca ıslak zeminde üstün yol tutuş performansı sunuyor. Karlı zeminde en iyi lastik, bu nedenle de haklı olarak “kesinlikle tavsiye edilir” mansiyonunu alıyor.

SUV/Sedan araçlar için en iyi 5 kış lastiği +
1 – Michelin Pilot Alpin 5 Karlı ve kuru zeminde en iyi lastik Fiyat
2= Esa+Tecar SuperGrip Pro Buzlu zeminde daha iyi, daha uzun ömürlü Islak zemin, kuru zemin
2= Goodyear UltraGrip Performance + Yakıt tüketimi, ıslak zemin, karlı ve buzlu zemin Kuru zemin
4= Dunlop Winter Sport 5 SUV Kuru ve ıslak zemin Kar
4= Vredestein Wintrac Pro Kuru ve ıslak zemin Kar
https://youtu.be/uMgpotnLXfw

Sonuçlara ilişkin ayrıntılı bilgiyi, Touring Club Suisse sitesinde Fransızca olarak bulabilirsiniz.

Bu makaleyi istediğiniz yerde paylaşın!

İlginizi çekebilecek makaleler:

  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku