Alman otomobil sürücüleri derneğinin dergisi ACE Lenkrad, 2019 için gerçekleştirdiği en yeni yaz lastiği testini okuyucularına sundu. Bu sene 205/55 R16 ebadındaki 9 lastik karşılaştırıldı.

tarafındanYayınlanma Tarihi: Haziran 17, 2021Categories: Lastik testleri1052 kelime5.5 dakika okuma
Alman otomobil sürücüleri derneğinin 2019 için en iyi yaz lastikleri testi
Alman dergi ACE Lenkrad, Skoda Octavia’ya takılı 9 yaz lastiğini denemek için Bridgestone’un test merkezini kullandı © ACE Lenkrad

9 farklı kompakt otomobil lastiği test edildi

ACE Lenkrad, 620 bin üyesi ile Almanya’nın en büyük ikinci otomobil kulübü Auto Club Europa’nın resmi dergisi. Yaza yaklaştığımız şu dönemde dergi, yaygın 205/55 R16 ebadındaki lastikleri karşılaştırdı. Bu lastik ebadını, Audi A3Citroën C4Ford FocusMercedes-Benz A, B ve C Serisi, Opel AstraPeugeot 2008Renault MeganeSeat LeonVolvo V40Volkswagen Golf ve Passat gibi modeller kullanıyor.

Karşılaştırmada yer alan 9 yaz lastiği denemek için dergi, test aracı olarak Skoda Octavia’yı seçti.  Testte yer alan lastikler ise şunlar:

ACE Lenkrad, söz konusu testleri gerçekleştirmek için Bridgestone’un İtalya’daki test merkezine gitti. Islak zemindeki sonuçlar notun %40’ından biraz fazlasına karşılık geliyor. Kuru zemindeki performans nitelikleri ise nihai değerlendirmenin %30’undan biraz fazlasını belirliyor. Geri kalan puanlandırma ise fiyat, gürültü ve yuvarlanma direncine ait.

© ACE Lenkrad

Ciddi bir zafiyet gözlemlenmiyor

2019’a yönelik bu büyük karşılaştırmada ACE Lenkrad, teste giren her lastiğin yüksek  bir seviyede olduğunu belirtiyor.

Yalnızca Pirelli Cinturato P7 çekinceyle tavsiye ediliyor. İtalyan üreticinin lastiği, kuru zemindeki testlerde geride kalarak, rakiplerinin performans değerlerini yakalayamıyor. Bu lastik, aynı zamanda ıslak zemindeki kısa frenleme mesafelerine rağmen, bu yüzeydeki genel sonuçlarda sondan ikinciliğe oturuyor.

Michelin Primacy 4, ıslak zemindeki iyi sürüş performansı sayesinde, bir miktar daha başarılı oluyor. Fakat kuru zeminde bu başarıyı yineleyemiyor ve en iyi lastiklere oranla biraz uzun frenleme mesafeleri ortaya koyuyor. Fransız üreticinin lastiği, aynı zamanda karşılaştırmanın en pahalı lastiği olduğu için, biraz da burada puan kaybediyor.

© ACE Lenkrad

Hankook Ventus Prime 3, ACE Lenkrad karşılaştırmasındaki en ucuz model. Bu durum, ıslak zeminde sürüş, özellikle de suda kızaklama direnci alanındaki eksiklerini bir miktar telafi ediyor. Islak zeminde kimi zaman yetersiz kimi zaman aşırı dümenleme gerçekleştirerek sürüşü ön görmeyi zorlaştırabiliyor. Kuru zeminde kısa frenleme mesafesi ve direksiyon hareketlerine verdiği hızlı ve hassas yanıtlar ile pilotları tatmin ediyor.

Goodyear EfficientGrip Performance, aynı nihai nota sahip ama bu modele dair tespitler farklı. Islak zeminde daha uzun bir frenleme gerçekleştirse de bu yüzeyde daha güven verici ve ön görülebilir bir sürüş temin ediyor. ACE Lenkrad, kuru zeminde de aynı gözlemi gerçekleştiriyor. Fiyat açısından Hankook’un lastiğinden daha pahalı olsa da, karşılaştırmanın en düşük yuvarlanma direnci ile bu açığı kapatıyor.

Islak zemindeki daha uzun frenleme mesafelerine rağmen Falken ZIEX ZE310 Ecorun, bu yüzeyde güvenlik sağlayan bir lastik olarak göze çarpıyor. Düz çizgide ve virajda suda kızaklamaya karşı en iyi direnci bu modelde görüyoruz. Kuru zemindeki frenleme mesafesi daha uzun olsa da tatmin edici bir sürüş sergiliyor. En ucuz lastik olmasına rağmen, yüksek yuvarlanma direnci yüzünden en yüksek yakıt tüketimini de bu üründe görüyoruz.

© ACE Lenkrad

Bridgestone Turanza T005, en iyi lastiklerin hemen arkasında yer alıyor. Gayet dengeli olan bu model, yüksek yuvarlanma gürültüsü dışında bariz bir eksikliği bulunmuyor. Kısa frenleme mesafeleri ve güvenli sürüşü sayesinde kuru zeminde en iyi lastik ile eş değer bir sonuç elde ediyor. Bu karşılaştırmanın zirvesinde boy göstermesini ve “son derece tavsiye edilir” unvanını elde etmesini engelleyen tek şey, ıslak zeminde yaşadığı küçük sorunlar.

Continental PremiumContact 6 ise ACE Lenkrad’ın “son derece tavsiye edilir” nitelemesini kazanan lastikler arasında. Alman üreticinin lastiği, ıslak zeminde en kısa frenlemeyi gerçekleştiriyor ve bu yüzeyde rakiplerine kıyasla biraz düşük kızaklama dışında en etkili ve en hızlı sürüşü temin ediyor. Kuru zeminde Bridgestone ile yaka yakaya en iyi lastik olan bu ürün, Alman dergiye göre en deneyimsiz sürücülere dahi kolay bir araç hakimiyeti sağlıyor.

Dunlop Sport BluResponse, neredeyse kusursuz bir performans sunuyor. Islak zeminde yeterli sayılabilecek bir yanal kavramanın dışında İngiliz üreticinin bu lastiği testlerden alnının akıyla çıkıyor. Suda kızaklamaya karşı en iyi güvenlik garantisini sunmakla beraber, kuru zeminde de en iyi lastikler arasında yer alıyor. Düşük yuvarlanma direnci ve son derece uygun fiyatı sayesinde mükemmel bir kalite/fiyat oranı sunuyor.

Fakat ACE Lenkrad’a göre 2019’un kompakt otomobillere yönelik en iyi yaz lastiği Nokian WetProof. Sene başında bu lastiği deneme ve sahip olduğu büyük potansiyeli kendi gözlerimizle görme fırsatını bulmuştuk. Finlandiyalı marka, bu model ile bir “yağmur lastiği” sunmak istiyordu ve bunu tam anlamıyla başarmış gibi görünüyor. Karşılaştırmada ıslak zemindeki en kısa frenleme bu modele ait ve bu yüzey tipinde en güvenli sürüşü yine bu lastik sunuyor. ACE Lenkrad pilotlarına göre yanal kontrol kabiliyeti “neredeyse kusursuz”. Biraz yüksek bir fiyata sahip olan bu model, kuru zeminde de gayet olumlu bir sonuç ortaya koyuyor.

© ACE Lenkrad
Lastik Sıralama Tespitler
Nokian WetProof 1 Harika bir yağmur lastiği, kuru zeminde iyi
Dunlop Sport BluResponse 2 Her alanda iyi
Continental PremiumContact 6 3 Kuru zeminde çok iyi, suda kızaklama direnci vasat
Bridgestone Turanza T005 4 Kuru zeminde çok iyi, yüksek gürültü
Falken ZIEX ZE310 Ecorun 5 Çok ucuz, ıslak zeminde uzun frenleme
Goodyear EfficientGrip Performance 6= Tasarruflu lastik, ıslak zeminde vasat
Hankook Ventus Prime3 6= Islak zeminde ön görmesi zor sürüş, en ucuz lastik
Michelin Primacy 4 8 En pahalı lastik, ıslak zeminde yeterli
Pirelli Cinturato P7 9 Islak zeminde kısa frenleme, düşük sürüş performansı

Bu makaleyi istediğiniz yerde paylaşın!

İlginizi çekebilecek makaleler:

  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku