Dört mevsim lastiklerinin gelişimini, belirli bir sürücü kategorisinin giderek artan ihtiyaçları belirliyor. Bu durumun farkında olan Yokohama, zorlu şartlar altında deneme fırsatı bulduğumuz bu yeni dört mevsim lastik ile bu ihtiyaca yanıt vermek istiyor.

tarafındanYayınlanma Tarihi: Haziran 18, 2021Categories: Lastik testleri581 kelime3.1 dakika okuma
rezulteo, Yokohama BluEarth 4S AW21 dört mevsim lastiğini Yokohama’nın İsveç’teki test merkezinde çetin şartlar altında denedi. © Julien Taillandier

Uzlaşı lastiği

Her şeyden önce dört mevsim lastiklerin her derde deva bir ürün olmadığını ve her kullanım koşulunda harikalar yaratmayacağını bilmek gerek. Bu tür lastikleri, her türlü havada sürüşe imkân tanıyan ve kar, buz, yağmur ya da kuru hava gibi tüm şartlarla yüzleşebilen bir joker olarak düşünmek gerekir.

Kimi hususlardan taviz verilerek geliştirilen bu modeller, doğal olarak ne yazın bir yaz lastiğiyle ne de kışın bir kış lastiğiyle boy ölçüşebilir. Fakat kar ile nadiren karşılaşıyorsanız, kayağa yılda en fazla bir kere gidiyorsanız, genel olarak değişken iklime sahip bir bölgede araç kullanıyorsanız, dört mevsim lastikleri beklentilerinize yanıt verebilir.

4 mevsim lastikleri uzunca bir süre lastik üreticileri tarafından ihmal edilmişti. Fakat Michelin CrossClimate veya Goodyear Vector 4Seasons Gen-2. gibi ses getiren lastiklerin satışa sunulmasıyla dört mevsim lastiklere olan ilgi arttı. Lastik teknolojisinin de ilerlemesiyle daha gelişmiş, piyasanın beklentilerine daha iyi yanıt veren lastikler geliştirildi.

Denemeye gittiğimiz Yokohama BluEarth-4S AW21, orta sınıf eğilimli bir ürün. Bir başka deyişle bu lastikte cazip fiyat, iyi performans özellikleri hedeflenmiş. Yokohama’nın üstün teknik deneyim gerektiren yüksek performanslı ürünler geliştirdiğini de burada hatırlatmış olalım. Dolayısıyla bu üründe de Japon lastik üretici, önemli bir geliştirme süreci izledi.

rezulteo, Yokohama BluEarth 4S AW21’i kar üzerinde denedi
© rezulteo

Zorlu şartlar altında test

Bu dört mevsim lastiği test etmek için İsveç’in kuzeyine, Kuzey Kutup Dairesi yakınlarına gittik. Bu lastiği normalde yüzleşmeyeceği ağır şartlar altında, -20°C derecede, yoğun kar, buz altında denedik.

Yokohama BluEarth 4S AW21 buz üzerinde rezulteo tarafından test edildi
© rezulteo

Geçmişte, kimi dört mevsim lastiklerini benzer şartlar altında deneme imkânını bulmuştuk fakat çok azı bizi etkilemeyi başarmıştı. Genelde bu lastiklerde, yanaklarında yer alan kış işaretlemesi 3PMSF gereği, hareket kabiliyeti ve frenleme performansı bizden geçerli not alıyordu fakat yanal kavramada zorlandıklarına çok kez tanıklık ettik. Karlı zeminde Yokohama, iyi bir hareket kabiliyeti ve kavrama temin ediyor. Kalite göstergesi olan bu niteliği, piyasa liderlerine ait lastiklerde sıkça görebiliyoruz.

Fakat BluEarth-4S AW21’ün en etkileyici özelliği, sunduğu yanal kavrama kabiliyeti. Bu açıdan, sınıfının referansı olarak kabul edilen Nokian Weatherproof’u andırıyor. Saf performans özelliklerinin ötesinde, genelde kar üzerinde araç kullanımına yatkın olmayan tüketicilere yönelik olduklarından, bu tür lastiklerde sürüş hissi büyük önem taşır. Kar üzerinde gerçek bir kış lastiği kadar rahat bir sürüş sunmasa da gayet ihtiyatlı ve kademeli tepkiler ortaya koyarak sürücüyü hiçbir zaman zor durumda bırakmıyor. Yokohama, bu yeni lastiği ile teknik açıdan bizleri etkilemeyi başarıyor ve 5 yıl önce açmış olduğu ağır kış test merkezinin olumlu etkilerini bu üründe görmeye başladığını ispatlıyor.

Yokohama BluEarth-4S AW21, rezulteo tarafından test edildi
© rezulteo

Her zamanki gibi bu test sonuçlarının bizde bıraktığı hissi, diğer ürünler ile karşılaştıracağız.

Bu makaleyi istediğiniz yerde paylaşın!

İlginizi çekebilecek makaleler:

  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku