Her bahar ya da sonbahar döneminde yaz lastikleri ile kış lastikleri arasında bir değişim yapmanız gerekiyor. Ancak önümüzdeki mevsime kadar kullanmayacağınız lastik takımını ne yapmanız gerektiğinden emin değil misiniz? Lastiklerinizin hasara uğramaması için farklı saklama seçeneklerini ve doğru saklama koşullarını keşfedin.

tarafındanYayınlanma Tarihi: Haziran 16, 2021Categories: Lastik türleri531 kelime2.8 dakika okuma
lastik-saklama
© fr.fotolia.com

Saklama sırasında lastikleriniz ne tür bir risk altındadır?

Lastikleriniz onları kullanmadığınız zaman bile yaşlanır. Yanlış saklama lastiğin kullanım ömrünü ciddi ölçüde kısaltma riskine yol açar.

Nitekim lastik hamuru nem, ışık, atmosfer ve ortam sıcaklığı şartlarına karşı hassastır. Oksitlenebilir ve bu da lastik yüzeyinde çatlamalara yol açacaktır.

Üstelik doğru olmayan bir şekilde saklanırsa lastikleriniz şekil bozukluğuna uğrayabilir ve bu nedenle bir sonraki mevsim sırasında bunları tekrar kullanmanız mümkün olmayacaktır.

Lastikler nasıl doğru bir şekilde saklanır?

Kış ve yaz lastiklerinizi doğru bir şekilde saklamak ve hasar görmelerini engellemek için aşağıdaki 4 kurala uyulması gerekir:

1. Lastiklerinizi sökerken hangi konumda olduklarını not alın

Lastiklerinizin kullanım ömrünü arttırmak için düzenli olarak lastik rotasyonu gerçekleştirmenizi tavsiye ederiz. Zira hamur aşınması tüm lastiklerde aynı şekilde gerçekleşmez: Örneğin önden çekişli bir araçta ön aks lastikleri genelde arka lastiklerden daha hızlı aşınır.

Bir sonraki mevsimde rotasyon gerçekleştirebilmek için lastiklerinizi araçtan sökmeniz sırasında hangi konumda bulunduklarını not alın. Örneğin, ön sol lastiğin yanağına tebeşir ile “ÖSO (ön sol)”, sağ ön lastiğe “ÖSA (ön sağ)” vs. yazabilirsiniz.

Lastik rotasyonu kuralları hakkında daha fazla bilgi

2. Saklama öncesinde lastiklerinizi temizleyin

Bir sezon boyunca saklamadan önce lastiklerin temiz olduğundan emin olmanız daha iyi olacaktır: Lastik kanallarındaki toprağı, çakılları ve diğer kalıntıları çıkarın ve herhangi bir korozyon oluşmaması için lastik yüzeyinin kuru olduğundan emin olun.

3. Temiz bir saklama alanı seçin

Hamurun zarar görmesini engellemek için lastiklerinizi kapalı, kuru, havadar ve ılıman (10 ile 25°C arası), doğrudan güneş almayan, kötü hava şartlarına maruz kalmayan ve herhangi bir kimyasal madde (çözücü madde, hidrokarbür, yağ…) ile etkileşime girmeyen bir mekanda saklayın. En iyi koruma şartlarını temin etmek için lastiklerinizi koruyucu kılıflara veya mat plastik çantalara koyabilir ve bu kılıfları kapatmadan önce içerisindeki havayı vakumlayabilirsiniz.

Lastiklerinizi hiçbir zaman üstü kapalı olsa dahi açık bir alanda saklayın: Aksi takdirde lastik yüzeyi sertleşecektir ve hava kirliliği, ozon, UV ışınları ve ciddi sıcaklık/nem değişiklikleri yüzünden çatlaklar oluşabilir.

Lastiklerinizi motoru ozon yaratan bir ısı kaynağının veya elektrikli bir cihazın (batarya şarj cihazı, kaynak cihacı, vs.) yakınına koymaktan kaçının.

4. Jantlı ya da jantsız saklama kurallarına uyun

Saklama kuralları lastiklerinizin jantlı ya da jantsız olmalarına göre değişiklik gösterecektir.

  • Jant ile saklama

Zemin üzerinde dik olarak değil, asılarak veya üst üste istiflenerek saklanmalı.

© rezulteo
  • Jantsız saklama

Üstüste istifleme veya asma şeklinde değil zemin üzerinde dik olarak saklanmalı ve basınç noktalarını değiştirmek için her 4 haftada bir defa döndürülmeli.

© rezulteo

Bu makaleyi istediğiniz yerde paylaşın!

İlginizi çekebilecek makaleler:

  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku