Uzun süre (birkaç ay) kullanmadığınız aracınızın direksiyon başına geçtiğinizde ilk birkaç kilometre boyunca direksiyonda geçici bir titreme hissi varsa lastiklerinizin tabanı bozulmuş olabilir. Uzun süre park halinde kalan araçlarda oluşan bu şekil bozukluğu genelde geçicidir ancak kimi zaman kalıcı hale de gelebilir. Bunun önüne nasıl geçebileceğinizi keşfedin!

tarafındanYayınlanma Tarihi: Haziran 16, 2021Categories: Aşınma ve delinme491 kelime2.5 dakika okuma
lastik-karkas-duzlesmesi
Karkas düzleşmesi, uzun süreli duraklamadan kaynaklanan bir durum © www.istockphoto.com

Karkasta düzleşme nasıl meydana gelir?

Sürüş gerçekleştirdiğiniz sırada lastikleriniz yol ile temas neticesinde doğal olarak ısınır ve şekil değiştirir. Yoldaki düzensizlikleri amorti etmek için bu esnekliğe sahip olmaları gerekir.

Aracınız durduğunda lastikler zemin üzerindeki temas noktalarında bir basınca maruz kalırlar ve bu noktada düzleşme eğilimine girerler. Zamanla soğuduktan sonra hafif bir düzleşmeye uğramış bu şekli koruyabilirler. Karkas düzleşmesi de bu şekilde meydana gelir.

Çoğu zaman tekrar yola çıktığınızda lastikler tekrar ısınır ve şekil bozukluğu hızla ortadan kalkar. Fakat belirli durumlar altında düzelmeme ihtimali de vardır.

Bu sorunu ağırlaştıran etkenler nelerdir?

Bazı unsurlar lastiğin düzleşme sorununu ciddileştirebilir ve orijinal şekline geri dönüş yapmasına engel olabilir:

  • Duraklama süresi: Bu süre ne kadar uzunsa lastik yapısının çökme eğilimi o kadar yüksek olacaktır.  Birkaç aylık bir duraklama sonrasında lastiklerinizde kalıcı karkas düzleşmesinin gerçekleşme ihtimali çok daha fazladır.
  • Duraklama şartları: Sıcaklık değişimleri, özellikle de çok soğuk geçen geceler, lastik hamurunun sertleşmesine ve bu düzleşmiş formun sabitleşmesine yol açabilir.
  • Ağır yükler ve lastiklerde yetersiz basınç seviyesi: Aşırı yüklü bir araç veya yetersiz lastik basıncı karkas düzleşmesi açısından daha büyük risk oluşturur.
  • Lastik tipi: Bu riske direnç açısından lastikler arasında farklılıklar bulunur. Geniş ve alçak lastiklerin çökme eğilimi daha azdır: Zemin üzerindeki temas alanları daha geniş olduğundan yük daha iyi bir şekilde dağıtılacaktır. Buna karşılık sportif bir sürüşe yönelik yüksek performans lastiklerinde, yapıları nedeniyle duraklama sırasında oluşacak şekil bozuklukları daha kolay kalıcı hale gelebilir.

Lastiklerinizdeki karkas düzleşmesini sınırlandırmak için 3 tavsiye

Aracınızı uzun bir dönem boyunca duraklama halinde bekletmeniz durumunda karkas düzleşmesini tamamen engellemek gayet zor olsa da bu durumu asgari seviyeye çekmek için birkaç önem alabilirsiniz:

  • Lastiklerinizin kötü şartlara maruz kalmasını engelleyin: Yetersiz basınç, ağır yük, çok soğuk sıcaklıklar…
  • Lastiklerinizin basınç seviyesini kontrol edin ve ayarlayın: Uzun bir duraklama sonrasında aracınız ile tekrar sürüş gerçekleştirmeden önce bunu uygulayın,
  • Birkaç aylık uzun bir duraklama durumunda: Mümkün olması halinde, düzleşme sorununu engellemek üzere özel olarak geliştirilmiş takozların kullanılması gibi bir yöntem ile lastiklerin zeminle temasını engellemek amacıyla aracınızı yükseltin.

Bu makaleyi istediğiniz yerde paylaşın!

İlginizi çekebilecek makaleler:

  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku