Aracınızla uzun bir yolculuğa çıkmaya mı hazırlanıyorsunuz? Direksiyonun başına geçmeden önce lastiklerinizin durumunu kontrol etmeyi ihmal etmeyin: Unutmayın ki aracınız ve yol arasındaki tek temas noktası lastiklerinizdir... Huzur içerisinde yola çıkmak için kontrol etmeniz gereken ana noktaları aşağıda bulabilirsiniz!

tarafındanYayınlanma Tarihi: Haziran 17, 2021Categories: Şişirme ve TPMS1040 kelime5.3 dakika okuma
Lastik basıncı, diş derinliği, yedek lastik (stepne): Uzun yola çıkarken dikkat edilmesi gerekenler
© fr.fotolia.com

Lastiklerinize dair kontrol etmeniz gereken 3 kilit husus

Lastiklerin aşınması

İşe lastiklerinizin diş derinliğini incelemeyle başlayın. Bu amaçla hamur derinliğinin aşınma göstergesi seviyesine henüz ulaşmamış olduğunu kontrol edin. Aşınma göstergesi lastiğin ana kanallarının tabanında bulunan 1,6 mm uzunluğundaki bir hamur bloğudur. Yasal diş derinlik seviyesini işaret eder. Eğer lastiğiniz bu göstergeye yakın ve uzun yol yapacaksanız, izin yoluna çıkmadan lastiklerinizi yenilemenizi tavsiye ediyoruz .

Not: Nokian ve Continental gibi bazı üreticiler bir tanesi ıslak zemindeki performans niteliklerinin düşüşüne, diğeri ise minimum aşınma limitine işaret eden iki farklı aşınma göstergesi kullanır.

Lastiklerinizin herhangi bir kesiğe, çatlağa, yırtılmaya, kabarmaya, balona veya başka bir şekil bozukluğuna uğrayamadığından emin olmak için lastiklerinizin yanaklarını inceleyin. Anormal bir aşınmayı tespit etmek için elinizi lastik yüzeyinde gezdirebilirsiniz.

rezulteo tavsiyesi:

Lastiklerinizin eşit seviyede aşınması için lastiklerinize rotasyon uygulamayı ihmal etmeyin. 

Lastik rotasyonu kurallarına göz atın

Lastik hava basıncı

Lastiklerinizin hava basıncını doğru bir şekilde ayarlayın: Uygun olmayan bir şişirme basıncı (aşırı veya yetersiz şişirme) lastikte patlama, delinme ve erken aşınmaya sebep olabilir. Hatta istatistikler, izin yolculuğuna çıkan araçların yarısının yetersiz hava basıncına sahip lastikler ile yapıldığını ortaya koyuyor!

Lastiklerinizin hava basıncını mümkünse soğukken, yani araba park halindeyken kontrol edin. Eğer bunu yol üzerinde sıcak lastikler ile gerçekleştiriyorsanız lastik içerisindeki hava genleşmiş olacağından aracınız için tavsiye edilen basınç değerine 0.3 bar ekleyin.

Eğer aracınız ağır yük taşıyorsa veya aracınızla bir römork veya karavan çekiyorsanız aracınızın kapısında ETİKET  üretici tarafından belirtilen tavsiyelere uyarak lastiklerinizin ezilmesini önleyebilirsiniz.

Lastiklerin hava basıncı hakkında her şey

rezulteo tavsiyesi

Römorklara ve karavanlara özel birkaç tavsiye:

  • Lastik takımınızın üreticisi tarafından ön görülen yük ve hız endekslerine uyun.
  • Yük kapasitesinin sınırında sürüş gerçekleştiriyorsanız tercihen takviyeli (reinforced) lastikler kullanın.
  • Araç üreticisi tarafından lastiklerinizin bu ağır yüke uyum göstermesi için belirtilen basınç değerini öğrenin. Bir fikir vermesi amacıyla:
    • Ağır yük taşımayan bir römork veya karavan için genelde dikkate alınan basınç değeri standart bir lastik için 2,5 bar, takviyeli bir lastik için 3 bar’dır.
    • Ağır yük taşıyan bir römork veya karavan için bu değere 0,5 bar ekleyebilirsiniz. Yani, standart bir lastik için 3 bar, takviyeli bir lastik için 3,5 bar.
  • Karavan veya römork lastiklerinizi 5 mevsimden daha uzun bir süre boyunca kullanmayın. Uzun süre park halinde kaldıklarında şekil bozukluğuna uğrama eğilimine girerler. Eğer jant yakınlarında ufak çatlaklar tespit ederseniz derhal bu lastikleri değiştirin.

Stepne

Lastik patlaması herkesin başına gelebilir. Neyse ki bu sık karşılaşılan bir durum değil ancak temkinli olmakta fayda var: Stepnenizin kullanıma elverişli olup olmadığını ve teker değişimi için ihtiyaç duyacağınız alet edevata sahip olduğunuzdan emin olun.

Eğer aracınızda yedek teker yerine yalnızca patlak tamir spreyi bulunuyorsa yola çıkmadan önce spreyin son kullanım tarihini kontrol edin.

Ayrıca aracınızın kasko yol yardımı ve/veya lastik satın alırken çoğu kez beraberinde verilen yol yardım hizmetinden de faydalanabileceğinizi unutmayın. İhtiyaç durumunda bu hizmetten yararlanmanızı sağlayacak acil yol yardım numarasını yanınızda bulundurmayı unutmayın.

Araca dair kontrol edilmesi gereken diğer konular

Sıvıların seviyesi

Yola çıkmadan önce aracınız henüz soğuk iken motor yağı, soğutma sıvısı, fren hidroliği, cam suyu ve direksyon hidrolik yağ seviyelerini kontrol edin. Bu işlemleri gerçekleştirmek için ihtiyaç halinde aracınızın kullanım kılavuzunda gereken bilgileri bulabilirsiniz. Sıcak havalarda araçların motor hararetinin yükseldiği için aracınızın soğutma sıvısının seviyesinin kontrolu son derece önemlidir.

Cam ve aynalar

Temizlenmiş far ve camların  aracınıza %30’a kadar daha fazla ışık saçmasını sağladığını unutmayın! Ayrıca taşıtın ön camında herhangi bir çatlak olmadığından emin olun ve çevrenizi daha iyi görmek ve daha iyi bir şekilde görülmek için bütün ışık ve sinyallerinizin doğru bir şekilde çalıştığını kontrol etmeyi ihmal etmeyin.

Silecekler

Sileceklerinizin esnekliğini koruduğunu ve ön cam ile arka camı doğru bir şekilde temizlediğini teyit edin.

Güvenlik ekipmanları 

Yönetmeliklere göre aracınızda bir alkolmetre bulundurmalısınız. Aslına bakacak olursanız en iyisi bunlardan iki taneye sahip olmaktır. Bu sayede ihtiyaç duyduğunuzda bir tanesi ile alkol seviyenizi kontrol edebilirsiniz ve yetkililer tarafından bir araç ekipman kontrolü gerçekleştirilmesi durumunda diğerini sunabilirsiniz.

Aracınızın içinde reflektörlü yelek ve ikaz üçgeni bulundurmak zorunludur. Erişimi kolay bir yerde bunları hazır tutmayı ihmal etmeyin.

Son olarak gece vakti lastiğinizin patlaması halinde aracınızın içinde bir el feneri olması işinizi kolaylaştıracaktır.

© rezulteo

Yola çıkacaklara verebileceğimiz son tavsiye hava durumunu incelemek ve Karayolları Yol Güvenliği yetkililerinin tavsiyelerine göz atmaktır. Yaz mevsiminde meydana gelen ani fırtınalar ve yağmurlar zemini kayganlaştırabilir, frenleme mesafelerinizi uzatabilir, ve hatta sizi suda kızaklama riski ile karşı karşıya bırakabilir. Kış mevsiminde ise kar yağışları ve buzlanmalar sizi zor durumda bırakabilir. Hızınızı düşürmek en iyi çözüm olabilir. Yolunuzun üstündeki dinlenme tesislerinde sıkça mola vermeyi de unutmayın.

Bu makaleyi istediğiniz yerde paylaşın!

İlginizi çekebilecek makaleler:

  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku