Lastiklerinizi yalnızca diş derinlikleri asgari derinlik limitine ulaştıklarında mı değiştiriyorsunuz? Dikkat, aracınızın aktif güvenliğini doğrudan etkileyen aynı önemdeki başka etkenler de mevcuttur ve bunların başında lastiğin genel durumu gelir. Lastikteki yaşlanma belirtilerini nasıl tespit edeceğinizi ve lastik yaşlanma hızını nasıl gerileteceğinizi keşfedin.

tarafındanYayınlanma Tarihi: Haziran 16, 2021Categories: Aşınma ve delinme493 kelime2.6 dakika okuma
Lastiklerin eskidiği nasıl anlaşılır? Lastik ömrünü uzatmak için ne yapmalı?
Eskiyen bir lastiğin belirtileri nelerdir?  © www.istockphoto.com

Aşınma ve yaşlanma. Bu ikisi arasındaki fark nedir?

Lastik aşınması ürünün kullanım ömrünün bir parçasıdır. Diş derinliği ile ilişkilidir. Henüz yeniyken lastiklerinizin diş derinliği en yüksek seviyededir ancak kilometreler kat edildikçe bu derinlik giderek azalır. Dolayısıyla lastik sırtı, hamur koruma katmanı seviyesine (aşınma göstergesi) ulaştığında lastiğin değiştirilmesi gerekir.

© rezulteo

Lastiklerinizin eskimesi aşınması ile ilişkili olmayabilir ve lastiklerin yaşıyla özellikle de onların kullanım ömrüyle ilgilidir. Nitekim zamanla özellikleri değişen bir üründür lastik.

Lastikler nasıl eskir?

İster araç üstünde takılı ister depolanıyor olsun lastiklerin yaklaşık 10 yıllık bir kullanım ömrü vardır. Lastik kullanım ömrünü etkileyen pek çok faktör vardır:

  • Hava şartları: Aşırı sıcak veya soğuk hava şartları daha dengeli hava şartlarına kıyasla lastik üzerinde daha fazla etki eder.
  • Lastik depolama koşulları: Nem seviyesi, ışık, sıcaklık, çözücü maddelere olası temas ve depolama şekli lastiğin kullanım ömrünü doğrudan etkileyebilecek kriterler arasındadır.
  • Kullanım: Sürüş tarzınız, araca taşıttığınız yük, lastiklere uyguladığınız hava basıncı , vs. gibi çeşitli faktörler de doğal olarak lastiklerinizin kullanım ömrünü etkileyecektir.

Lastiklerinizin eskidiğini nasıl tespit edersiniz?

Lastiklerinizin eskidiğini anlamak son derece kolay: Görsel bir muayene yeterli olacaktır. Bu amaçla lastiğin tamamını gözden geçirmek önem taşır (lastik sırtı, yanak ve omuzlar). Bu nedenle tekerlerinizden birini sökmenizi tavsiye ederiz.

© www.istockphoto.com

Dikkatinizi çekmesi gereken belirtiler çok sertleşen lastik sırtı neticesinde oluşan çatlaklar ve açılmalardır.”Beş yaşını doldurmuş lastiklerin lastik uzmanları tarafından her yıl incelenmesi ve 10 yılı devirmiş lastiklerin yenilenmesi gerekir (lastik diş derinliği hala iyi olsa bile ). Stepneyi de kontrol etmeyi unutmayın! “

Güvenlik: Ciddi bir risk söz konusu

Lastiklerinizde çatlaklar veya kopmalar gözlemlediğinizde en kısa sürede bu lastikleri değiştirin. Zira bu tür kusurlar lastik yapısını hassaslaştırarak bir patlamaya yol açabilir. Ayrıca sert bir lastik sırtı özellikle ıslak zeminde kavrama kaybı yaşamanıza yol açabilir.

Erken eskimeyi önlemek için 3 altın kural

Lastiklerinizin kullanım ömürlerini uzatmak için aşağıdaki birkaç kurala uymanızı tavsiye ediyoruz:

  1. Sökülen lastiklerinizi dengeli bir sıcaklığa sahip uygun bir depolama alanında saklayın.
  2. Aracınızı aşırı güneş veya rüzgâr alan yerlerde (örn. deniz kenarında) uzun süre park halinde bırakmamaya özen gösterin.
  3. Tavsiye edilen hava basıncı ve yük endeksine riayet edin.

Bu makaleyi istediğiniz yerde paylaşın!

İlginizi çekebilecek makaleler:

  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku