Aracınız; sürüş destek, güvenlik ve konfor gibi birtakım sistemleri kontrol eden çeşitli elektronik donanımlara sahiptir. Sigorta kutusu ise aracınızı, elektrik sisteminde oluşacak aşırı ısınmalara karşı korur. Dolayısıyla, işlevini yitirmiş yanmış bir sigortayı değiştirmek büyük önem taşır. Peki yanan araç sigortası nasıl değiştirilir? Sigorta kutusu nerede bulunur? Sigortanın yandığı nasıl anlaşılır? Tüm bu sorulara cevap, bu yazımızda.

tarafındanYayınlanma Tarihi: Haziran 17, 2021Categories: Aracım682 kelime3.6 dakika okuma
Araçların çeşitli yerlerinde, birden fazla sigorta kutusu bulunur
Araçların çeşitli yerlerinde, birden fazla sigorta kutusu bulunur. © Istockphoto.com – zenstock

Sigorta ne işe yarar?

Sigortanın devre kesici görevi vardır. Araç içinde herhangi bir ekipmanda meydana gelen aşırı gerilime karşı, elektrik akımını keserek aracınızı korur. Sigortanın iletken dilleri, elektrik devresinin aşırı akımını engellemek için kırılır. Sigorta, önceden herhangi bir belirti vermeden yanar! Bu sebeple aracınızda yedek bir sigorta kutusu bulundurmanız yararınıza olabilir. Yağ değişimi gibi, aracın sigorta değişimini kendiniz kolayca yapabilirsiniz.

Yanan bir sigorta neden elektrik kesintisine neden olur? 

Yakın zamanda sinyal lambanızın, sileceğinizin, kısa farlarınızın veya ısıtmalı arka camın arızalandığını mı tespit ettiniz ? Araç gösterge panelinde ikaz ışığı yandı veya söndüyse; araçta ters giden bir şeyler var demektir!

Araç içinde herhangi bir ekipmanda meydana gelen aşırı gerilime karşı sigorta, aracın elektrik devresini korumak için, modeline göre kırılır veya eğrilir. Bu nedenle, yanmış bir sigortanın yeni bir sigorta ile değiştirilmesi büyük önem taşır.

Ayrıca zamanla motor kabininde yer alan sigortalar, rutubet sonucu oksitlenebilir. Bu da, akım geçişinin kesilmesi ve araçta bir elektrik arızası oluşması ile sonuçlanabilir.

Ölçüm cihazı kullanmadan bir sigortanın yandığını nasıl anlarsınız?

Yanmış sigorta, çıplak gözle kolaylıkla tespit edilebilir zira yalıtımını sağlayan şeffaf muhafazası veya iletken dili kararmış veya içinde bulunan metal filaman, akımı kesmek için kopmuştur.

Sigorta kutusunun ve arızalı sigortanın yerini tespit etmek için, aracınızın kullanım kılavuzunu incelemelisiniz. Sigorta kutularının, araç içinde çeşitli yerleri vardır; motor bölmesinde, bagajda, torpido gözünün altında, gösterge panelinin altında… Aracınızın sigorta kutusunu açtığınızda, içinde, sigorta grubu başına amper sayısını işaret eden bir şema bulacaksınız.

Bazı araçlarda sigortaların bulunduğu yerden, iletken dillerin kolayca görülmesi mümkün olmayabilir. Bu durumda bir direnç ölçer kullanabilirsiniz.

Mültimetreyle ölçüm nasıl yapılır?

Mültimetreyi ohmmetre pozisyonuna getirin (Ω). Probların bağlantısını gerçekleştirerek, sigortanın gerilimini test edin. 1 değerini görüyorsanız, sigorta yanmış demektir, sıfır değeri (veya sıfıra yakın bir değer), akımın geçtiği anlamına gelir! Yani sigorta sağlamdır.

© Pixabay – jjpn

Sigorta tipi nasıl tespit edilir?

Aracın kullanım kılavuzundadeğiştirilecek sigorta değerini bulabilirsiniz.

Unutmayın; her sigortanın bir akım gücü vardır: 3,5A, 5A, 7,5A, 10A, 15A… Ayrıca DIN 72581 normuna göre, her sigortanın bir numarası vardır.

© Pxhere – Henrique Pinto

Aracınızın yanan sigortasını nasıl değiştirirsiniz?

  1. Aracınızın kullanım kılavuzuna bakarak sigorta kutusunun yerini tespit edin. Birçok otomobilde sigorta kutusu, gösterge panelinin altında yer alan kapakta bulunmaktadır.
  2. Değişim sırasında, aracın elektrik akımına maruz kalmamak için, akünün bir kutup başını sökün.
  3. Sigortalara hasar vermemek için, değişim işlemi için uzun burunlu bir pense kullanın.
  4. Metal telin bulunduğu (veya iletken dilin) yüzünü görebilmek için sigortayı döndürün.
  5. Yanmış sigortayı pense yardımıyla çıkarın.
  6. Yaylı terminaller arasına, aynı akım gücüne sahip (ve aynı renkte) yeni sigorta takın.
  7. Klemensleri aşırı zorlamadan, eğmeden sıkıştırın.

Dikkat: Hasarlı bir sigortanın aynı renkte ve aynı değerde yeni bir sigorta ile değiştirilmesi gerekmektedir; aksi halde aracın elektrik sisteminde önemli hasara ve yangına yol açabilir.

Bu makaleyi istediğiniz yerde paylaşın!

İlginizi çekebilecek makaleler:

  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku