Motor yağı değişimi nasıl yapılır? Bu düşük maliyetli, oldukça kolay işlemi kimseden yardım almadan gerçekleştirmek için rehberimizdeki açıklamaları adım adım takip edin.

tarafındanYayınlanma Tarihi: Haziran 17, 2021Categories: Aracım1096 kelime5.7 dakika okuma
Aracınızın yağ deşimini kendiniz yaparak öndemli bir giderden tasarruf edin
Aracınızın yağ deşimini kendiniz yaparak öndemli bir giderden tasarruf edin. © Waranya Sawasdee / Istockphoto

Motor yağı değişimi neden yapılır?

Kullanılmış motor yağının yenilenmesi, otomobilinizin motorunun hasar görmesini önler.

Oldukça basit bu işlemi kendiniz yaparak önemli bir giderden tasarruf etmiş olursunuz.

Yağ değişimi hangi sıklıkla yapılır?

Birçok yeni otomobilin gösterge panelinde yer alan bakım sayacı, motor yağı değişim tarihi yaklaştıkça uyarı verir. Araçlarda yağ değişimi, ortalama her 10 bin ile 30 bin km arası yapılır. Yağ değişimi sıklığı, aracın kullanımına veya kullanılan motor yağının kalitesine göre değişir.

Yağ değişimi nasıl yapılır?

Aracınızı, düz veya yağın akışını kolaylaştırmak için hafif rampalı bir yere park edin. Kendi güvenliğiniz için aracınızı takoza alın. Yağ değişimi sırasında, eski motor yağının yeri kirletmemesi için, yağ boşaltma tapasının altına gazete veya bir örtü serin.

Yağ tercihi nasıl yapılır? 

Motor yağı tercihini, mutlaka araç üreticinizin önerdiği yağ standardından yana yapın. Motor yağı tercihinde, yağ bidonundaki viskozite endeksine de bakabilirsiniz. Örneğin yağ bidonu üzerindeki “5W-30” ibaresi, yağın daha ziyade soğuk iklimler ve motorun yoğun şekilde kullanıldığı yerler için (mesela şehir içi kullanım) uygun olduğu anlamına gelmektedir. Daha sıcak iklimler için, 10W40 veya 10W60 viskozite değerlerine sahip yağları tercih edebilirsiniz.

© Bob M – Pxhere

Yağ değişimi için ihtiyaç duyacağınız aletler neler?

Yağ değişimi basit bir işlemdir ancak, işlem öncesi tüm aletlerinizi hazır hale getirin. Sorunsuz bir yağ değişimi için aşağıda yer alan aletlere ihtiyacınız olacaktır:

  • 5 litrelik yağ bidonu
  • Yeni yağ filtresi: Araç üreticinizin önerdiği modeli tercih edin
  • Araç altında çalışmak için aracın muhtelif kaldırma noktalarına yerleştirilecek 4 kriko destek standı
  • Eski kullanılmış yağın tahliyesi için bir kap
  • Bir huni
  • Tapa anatarı
  • Yeni bir karter tapa contası
  • Karter koruma sacının sökümü için tornavida
  • Temizlik işlemi için bez
  • Kirli ve sıcak akabilen eski motor yağından ellerinizi korumanız için eldivenler

Pratikte yağ değişimi nasıl yapılır?

Araçta yapılması gerekenler : 

  1. Motor yağı değiştirme işlemine başlamadan önce, yukarıda listelenen aletleri hazırlayın
  2. Aracın motorunu 5 ile 10 dakika arası çalıştırın. Böylece motorun ısınmasını ve yağın daha kolay akmasını sağlarsınız
  3. Aracınızı kriko yardımıyla kaldırın ve altına kriko standlarını yerleştirin. Yerin kirlenmesini engellemek için, çalışacağınız alanı gazete veya örtüyle kaplayın
  4. İşe koyulmadan önce zeminin, kriko standlarının sağlamlığını kontrol edin

Yanma riskine karşı dikkatli olun; zira motor çalışmasa da içindeki yağ hala sıcak olabilir! Yanma riskine karşı eldiven kullanabilirsiniz.

Yağ değişimi işlemi :

  1. Kaput altında bulunan yağ haznesinin kapağını gevşetin
  2. Aracın altına geçin ve karter koruma sacını çıkarın. Motor bloğunun hemen altında bir metal hazne yer alır; bu yağ karteridir. Karterin yanında veya altında, yağ boşaltma tapası bulunur
  3. Yağ boşaltma tapasının altına, eski yağı boşaltacağınız kabı koyun. Uygun anahtarla yağ tapasını gevşetin. Yağ akmaya başlayacaktır
  4. Kaba düşmemesi için tapayı ve karter tapası pulunu (veya contasını) birlikte sökün. Eski yağın iyice tahliye olmasını bekleyin! Beklerken, diğer işlemlere geçin
© Bob M – Pxhere

Yağ filtresinin değişimi :

  1. Yağ filtresini, uygun anahtarla yavaşça gevşetin ve sökün. Eski yağ filtresinin contasının da filtreyle beraber çıkarıldığını kontrol edin. Yeni yağ filtresinin conta halkasına ise parmağınızla, kullanım süresince sızıntı oluşmaması ve bir sonraki değişimde kolayca sökülebilmesi için, bir miktar yeni yağ sürün. Yeni yağ filtresini önce elle, daha sonra uygun anahtarla sıkın.
  2. Eski motor yağı tamamen boşaldıktan sonra, yağ haznesinden bir miktar yeni motor yağı dökün; böylece eski yağ kalıntılarının tahliyesini ve kanalın temizlenmesini sağlarsınız. Bu uygulama, eski motor yağı ile karışması engellendiğinden yeni motor yağının daha uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır.
  3. Yeniden aracınızın altına geçin. Yeni karter tapası pulunu (veya contasını), yeni karter tapasına yerleştirin. Yeni karter tapasını, önce elle daha sonra uygun anahtarla karterdeki yuvasına yerleştirin.
  4. Aracınızın karter koruma sacını takın. Kriko destek standlarını aracınızın altından çıkararak, aracınızı güvenli şekilde yere indirin.
© Dearcompany – Pixabay

Yeni motor yağı doldurma işlemi :

  1. Huniyi kullanarak, yağ haznesinden yeni motor yağı bidonunun dörtte üçünü (yaklaşık 4 litre), motor yağı seviye çubuğunu da bir yandan kontrol ederek, yavaşça boşaltın.
  2. Yeni motor yağının ısınması için aracınzın motorunu çalıştırın. Motor yağı kapağını iyice sıkın. Dikkat: contaların zarar görmemesi için, aşırı yağ dolumu asla yapmayın!
  3. Motoru bir süre çalıştırdıktan sonra, gerekirse yağ takviyesinde bulunun.
© Tim Mossholder – Unsplash

 Kapta duran atık motor yağı ne olacak?

  1. Çevreye verdiği aşırı zarar sebebiyle atık yağların toprağa (tıpkı kullanılmış lastikler gibi) veya kanalizasyona dökülmesi kesinlikle yasaktır! Atık motor yağınızı, motor yağı değişim noktalarına teslim ederek üzerinize düşeni yapabilirsiniz
  2. Bakım sayacının sıfırlanması için, aracınızın kullanım kılavuzundan destek alın
  3. Yeni yağ bidonunuzda yağ kaldıysa bidonu, aracınızda hazır bulundurun. Motor yağınızın seviyesi azaldığında takviye yapmak için bunun hazırda olması, her zaman iyi bir fikirdir. Yağ seviye çubuğunu da düzenli bir şekilde kontrol etmeyi unutmayın. Güvenli sürüşler!

Bu makaleyi istediğiniz yerde paylaşın!

İlginizi çekebilecek makaleler:

  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku