Lastiğinizin yanağında bir balon mu oluştu? Bunu tespit etmenin yollarını ve her an patlama riski taşıyan lastiğe karşı yapmanız gerekenleri öğrenin.

tarafındanYayınlanma Tarihi: Haziran 16, 2021Categories: Aşınma ve delinme290 kelime1.6 dakika okuma
© All Rights Reserved

Lastikte balon nasıl oluşur?

Lastiğin jant ile kaldırım arasında sıkışması, üzerinden sert geçilen bir çukur, bir cisim, yetersiz lastik hava basıncı: Bunlar lastik yapısına zarar verebilecek ve patlama riskine yol açabilecek sebeplerden yalnızca birkaçı.

© TNPF

Sert bir darbeye maruz kalan lastik yapısını oluşturan tellerde kesilme meydana gelebilir ve lastik yanağında balon oluşabilir. İlk başta lastikteki basınç kaybı farkedilmese de daha sonra lastikteki basınç kaybı belirgin hale gelecektir. Bu şekilde lastiğinizi kullanmaya devam ederseniz lastikteki şekil bozukluğu erken aşınmayı hızlandırarak lastiğin patlamasına yol açacaktır.

© TNPF

Diğer lastik darbelerinin aksine yanak balonunun tamiri mümkün değildir. Dolayısıyla bu durumda yapabileceğiniz tek şey hızla lastiğinizi yenilemektir.

Yanakta dalgalanma, yanakta balon… İkisi birbirinden nasıl ayırt edilir?

Lastik yanağının iç kısmına doğru oluşan dalgalı görüntü, lastik balonu değil lastik dalgalanması denir.  Lastik dalgalanması yalnızca lastiğin estetiğini bozar. Lastiğin performans niteliklerini kötü yönde etkilemediği için lastik üzerinde herhangi bir müdahale gerektirmez. Dalgalanma, karkasın içinde bulunan tellerin lastik şişikken basıncın etkisiyle dışa vurmasıdır. Bu bir yanak balonu değildir.

Genelde lastik dalgalanmaları, lastiğin iç kısmındaki bez dokuların yerleştiriliş biçiminden kaynaklı, radyal lastiklerde daha sık görülür.

Lastiğiniz hakkında en ufak bir şüpheniz varsa hiç riske girmeden lastiğinizi bir lastik uzmanına göstermenizi tavsiye ederiz.

Yaşadığınız yere yakın bir uzman bulun

Bu makaleyi istediğiniz yerde paylaşın!

İlginizi çekebilecek makaleler:

  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku