Mevcut lastiklerinizi uzun zamandır kullanmaktasınız ve ne zaman değiştirmeniz gerektiğini merak ediyorsunuz. Lastiklerinizin diş derinliği ne durumda? Lastiklerinizin bittiğini nasıl anlarsınız? Aynı lastikleri ne kadar süre kullanmaya devam edebilirsiniz? Lastiklerinizin yenilenmesini gerektirecek aşınma izlerini ve lastik değiştirme zamanını tespit etmeyi öğrenin.

tarafındanYayınlanma Tarihi: Haziran 16, 2021Categories: Aşınma ve delinme1022 kelime5.2 dakika okuma
Lastiklerimi ne zaman değiştirmeliyim?
© All Rights Reserved

Lastik aşınması nasıl gerçekleşir?

Bir lastiğin aşınmış olması için eski olması gerekmez. Kullanım ömrünün dışında birçok neden lastik aşınmasında rol oynar:

  • Lastiğin yapısı

Lastiği oluşturan çeşitli bileşenlerin (hamur, çelik ve tekstil kuşaklar…) kalitesi kullanım ömrü üzerinde belirleyici niteliktedir. Test kuruluşlarının lastiklerin kullanım özelliklerine ve kullanım ömrüne dair gerçekleştirdiği değerlendirmeler lastik satın alımı sırasında daha iyi bir seçim yapmanız için paha biçilmez bir yardım sunar.

  • İklim şartları

Isı değişimlerine direnç göstermek için tasarlanmalarına rağmen lastikleriniz hamurundan ötürü çok sıcak veya çok soğuk havalarda daha hızlı aşınacaktır.

  • Lastiğin kullanım koşulları

Aracınızı kullandığınız yolların durumu, sürüş tarzınız (hızlanma, fren…) ve lastiklerinize uyguladığınız hava basıncı (doğru basınç  ve düzenli kontrol) de aşınma açısından dikkate alınması gereken faktörlerdir.

  • Lastiğin aracınız üzerindeki konumu

Ön veya arka aksta yer almalarına bağlı olarak lastikler daha hızlı veya daha yavaş aşınacaktır. Önden çekişli bir araçta ön lastikler arka lastiklere oranla genelde 2 kat daha hızlı aşınır. Bu nedenle eşit bir aşınma için düzenli olarak lastik rotasyonu gerçekleştirmeyi ihmal etmeyin.

Lastik rotasyonunun kurallarını keşfedin

  • Lastik saklama koşulları

Kış mevsiminde yaz lastiklerinizi veya yaz mevsiminde kış lastiklerinizi saklama koşullarına dikkat edin. Lastiklerinizi saklayacağınız yerin havalandırması, ısı değişimleri, aydınlatması, kimyasal maddelerle olası temas ve lastiklerin saklanış şekli lastik hamurunun özelliğini korumasında önemli rol oynayacaktır.

Doğru lastik saklama kurallarını keşfedin

Lastiklerinizin aşındığını nasıl anlarsınız?

Lastiklerinizi tam olarak ne zaman değiştirmeniz gerektiğini anlamanıza yardımcı olacak ipuçlarını aşağıda bulabilirsiniz:

  • Hamurun lastik aşınma göstergesi seviyesine ulaşması

Yasaya göre, lastik diş derinliği 1,6 mm’ye eşit ya da 1,6 mm’den az olursa lastiklerin değiştirilmesi zorunludur. Diş derinliğinin 1,6 mm’ye düşmesi ağır kusur sayılır ve araç muayeneden geçemez. Lastik diş derinliğini ölçmek için lastiklerinizin kanal tabanında diş aşınma göstergeleri (veya TWI göstergeleri) mevcuttur. Lastiğinizin diş derinliği bu göstergeler ile aynı seviyeye ulaştığında lastiklerinizi değiştirmeniz gerekmektedir.

Aynı aks üzerindeki iki lastiğin arasındaki diş derinlik farkının 5 mm’den fazla olması

Aynı aks üzerindeki iki lastik arasındaki diş derinliği farkının 5mm’den fazla olması aracınızın sürüş özelliklerini zedeleyecektir. Bu riske girmeyin!

  • Lastiklerinizde düzensiz aşınmanın meydana gelmesi

Lastikleriniz sırtından, kenarlarından ya da ortasından aşınıyorsa ya da lastiklerinizde asimetrik bir aşınma meydana geldiyse, sadece lastiklerinizi değiştirmekle yetinmeyin: Her şeyden önce bu düzensiz aşınmaya neyin sebep olduğunu araştırın. Mekanik bir sorun (rot-balans ayarı…) veya uygun olmayan bir basınç değeri (aşırı veya yetersiz şişirme) bu durumun sorumlusu olabilir!

Düzensiz bir aşınmayı nasıl tespit edebileceğinizi keşfedin

  • Bir lastiğinizin hasar alması

Eğer lastiklerinizden biri lastik sırtının merkezinde, omuzlarda veya yanaklarda şekil bozukluklarına, şişkinliklere, balona, çatlaklara, kesiklere veya delinmelere sahipse hiç beklemeden bu lastiği değiştirin: Yavaş bir sönme ve hatta patlama riskleriyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

rezulteo tavsiyesi:

Lastiklerinizin araç üreticisi tarafından onaylanmış ebatlarda aynı olmasına dikkat edin (yük ve hız endeksleri de dahil olmak üzere).

Diş derinliği kalmamış aşınmış lastikler ile sürüşün riskleri nelerdir?

%50 oranında aşınmış bir lastik kavrama kabiliyetinin %20’sini kaybeder. Eğer diş derinliği yeterli olmayan lastikler ile sürüş gerçekleştirirseniz hem ıslak zemindeki frenleme mesafeniz uzayacak hem de yol tutuşunuz azalacaktır. Suda kızaklama ve direksiyon hakimiyetinin kaybedilmesi risklerini de ciddi oranda arttırmış olursunuz.

Araç muayenesinden sorunsuz geçmek için lastiklerinizin diş derinliğini mutlaka muayene  öncesinde kontrol edin ya da ettirin. Lastiklerinizin diş derinliğinin yasal sınırı olan 1,6 mm’den az olması ağır kusur sayılır ve araç muayeneden geçemez.

Diş derinliği yetersiz olan lastiklerle aracınızın kazaya karışması halinde kaza kusur oranınızın artacağı gibi kaza sonrası sigorta priminiz de yükselecektir.

rezulteo tavsiyesi:

Lastiklerinizi değiştirmek için lastiklerinizin yasal diş derinliğine (1,6 mm) ulaşmalarını beklemeyin. Kavrama kabiliyetini en iyi düzeyde tutmak için önceden harekete geçin!

Lastik değiştirilmesi sırasında dikkate alınacak 3 tavsiye

  • Lastiklerinizin diş derinliğini düzenli olarak kontrol edin: 5 yıllık bir kullanım sonrasında yılda bir defa kontrol gerçekleştirmeniz tavsiye edilir.
  • Aracınıza 10 yıldan daha eski lastikler taktırmayın: 10 yaşını geçmiş lastiklerdaha önce hiç kullanılmamış, doğru bir şekilde depolanmış ve yasal diş derinlik sınırına henüz ulaşmamış olsalar bile kullanılmamalıdır.

DOT işaretlemesi bir lastiğin üretim tarihini öğrenmenizi sağlar: Lastiklerin üzerindeki rakamların ve harflerin anlamlarını keşfedin

  • Tercihen 4 lastiğinizi aynı anda değiştirin: Her şeye rağmen yalnızca 2 lastiği değiştirmeye karar verirseniz ani frenlemeler sırasında ve dar virajlarda kavrama performansını artırmak için yeni lastikleri arka aksa taktırın. Zira ön aksta yeni, arka aksta aşınmış lastikler kullanmak özellikle ıslak zeminde aşırı dümenlemeye (arka tekerlerin kayması) neden olabilir.

Lastiklerinizi yenilemeye mi karar verdiniz? rezulteo lastik fiyatlarını karşılaştırma rehberi ile aracınıza ve ihtiyaçlarınıza en uygun lastikleri bulun:

Size en uygun lastikleri bulun ve lastik fiyatlarını karşılaştırın

Bu makaleyi istediğiniz yerde paylaşın!

İlginizi çekebilecek makaleler:

  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku