1 Kasım 2014 tarihi itibariyle TPMS lastik basınç izleme sistemi tüm yeni araçlarda zorunlu hale getirilmiştir. TPMS nedir, nasıl çalışır? Bu sistem neden zorunlu? Hangi araçlarda zorunlu? Sorularınızın yanıtlarını burada bulabilirsiniz.

tarafındanYayınlanma Tarihi: Haziran 17, 2021Categories: Şişirme ve TPMS323 kelime1.7 dakika okuma
Lastik basıncı kontrol sistemi (TPMS) zorunlu mu?
© fr.fotolia.com

TPMS nedir?

TPMS (Tire Pressure Monitoring System) sizi lastiklerinizin basınç seviyesi hakkında gerçek zamanlı olarak bilgilendiren bir lastik basınç kontrol sistemidir. Lastiğin basıncını doğrudan (sensör) veya dolaylı yoldan (teker dönüş hızını esas alan) ölçen bir sistemden oluşur. Anormal bir durum tespit ettiğinde gösterge paneline ikaz ışığı gönderir.

TPMS neden zorunlu oldu?

TPMS sisteminin yaygınlaştırılmasıyla birlikte sürüş güvenliğinin de artırılması hedeflenmektedir. TPMS her otomobil sürücüsünün her zaman lastiklerini doğru basınçta tutmasını sağlayacaktır. Bridgestone tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre Avrupa’da yetersiz lastik hava basıncı ile seyreden araçlar, her sene 153 bin kazaya yol açıyor ve ölümcül kazaların %6’sından sorumlu.

Ayrıca TPMS, otomobil trafiğinin çevreye verdiği zararı azaltmayı hedefliyor. Zira lastiklerin yetersiz hava basıncı ile trafikte seyretmesi her sene milyonlarca ton CO2’nin gereksiz yere salınımına sebep oluyor.

TPMS sistemine sahip olmalı mısınız?

Aracınızın trafiğe ilk çıkış tarihi 1 Kasım 2014’den önce ise:

Aracınızda TPMS hakkındaki mevzuat kapsamında değildir.

Aracınızın trafiğe ilk çıkış tarihi 1 Kasım 2014’den sonra ise:

Otomatik basınç kontrolü Avrupa Komisyonu tarafından 1 Kasım 2014’den sonra satışa sunulan M1 kategorisindeki bütün yeni araçlar için zorunlu hale getirilmiştir (CE 661 yönetmeliğinin 9. maddesi).

Yolcu taşımacılığı amacıyla tasarlanan ve sürücü koltuğuna ek olarak azami sekiz koltuk içeren bütün araçlar M1 kategorisi içerisinde yer almaktadır. Dolayısıyla yük taşımacılığına yönelik ticari araçlar şu anlık TPMS hakkındaki bu mevzuata tabi değildir.

Bu makaleyi istediğiniz yerde paylaşın!

İlginizi çekebilecek makaleler:

  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku