Şüphesiz lastikler üzerinde bulunan etiketlerde yuvarlanma direnci değerini görmüşsünüzdür. Bu değer ne anlama gelir ve ihtiyaç duyduğunuz lastiği seçmenize nasıl yardımcı olabilir? Yuvarlanma direncinin ne anlama geldiğini ve bunun yakıt tüketimi üzerinde ne derece etkili olduğunu keşfedin...

tarafındanYayınlanma Tarihi: Haziran 16, 2021Categories: Lastiklerinizi seçin ve karşılaştırın706 kelime3.6 dakika okuma
Yuvarlanma direnci, lastiklerinizi seçerken bilinmesi gereken bir etiket kriteri
Yuvarlanma direnci, lastiklerinizi seçerken bilinmesi gereken bir etiket kriteri © fr.fotolia.com

Yuvarlanma direnci nedir?

Avrupa Lastik Etiketleme Sisteminin ilk kriteri yuvarlanma direncidir. Basitçe anlatmak gerekirse yuvarlanma direnci, sürüş gerçekleştirdiğiniz sırada lastikleriniz ile zemin arasındaki sürtünmeye karşılık gelir.

Aracın ağırlığı altındaki lastik, yol ile temas ettiği alanda hafif bir şekil bozukluğuna uğrar. Bu şekil bozukluğu aracın ilerlemesi açısından bir direnç oluşturur: Buna da yuvarlanma direnci denir.

Yuvarlanma direncinin yakıt tüketimi üzerindeki etkisi nedir?

Yuvarlanma direnci ne kadar yüksekse, o kadar çok yakıt tüketeceksiniz demektir. Bunun altında yatan mantık son derece basit: Daha önce yeteri kadar iyi şişirilmemiş lastiklere sahip bir bisiklet ile sürüş gerçekleştirdiyseniz kuşkusuz iyi şişirilmiş lastiklere oranla çok daha güçlü pedal çevirmeniz gerektiğini fark etmişsinizdir. Aynı ilke araçlar için de söz konusudur: Yuvarlanma direnci ne kadar yüksekse motor da aracın ilerlemesi için o kadar çok enerji sunmalıdır. Eğer yakıttan tasarruf etmek istiyorsanız düşük yuvarlanma direncine sahip lastikler edinmeye çalışın ve her daim lastiklerinizin uygun basınç değerlerine sahip olduklarını kontrol edin.

 Lastikler yuvarlanma direnci alanında A’dan G’ye kadar derecelendirilir ve A en düşük değere, G ise en yüksek değere denk gelir. A sınıfı lastikler ile G sınıfı lastikler arasındaki yakıt tüketimi farkı kat edilen her 1000 km için 6 litre yakıta kadar çıkabilir. Bu doğrultuda yılda 20.000 km sürüş gerçekleştirdiğinizi varsayarsak yaklaşık 120 litre yakıt tasarrufu gerçekleştirmiş olursunuz!

Yuvarlanma direncini etkileyen faktörler nelerdir?

6 temel faktör yuvarlanma direnci ve dolayısıyla yakıt tüketimi üzerinde bir etkiye sahiptir:

Lastiğin yapısı

Lastiğin kauçuk bileşimi daha düşük bir yuvarlanma direnci sunmak üzere yoğun oranda silika barındırır.

Tekerin ağırlığı

Tekerin (lastik + jant) hafifliği de yuvarlanma direncini azaltır. Hafif teker yakıt tasarrufu elde etmenizi sağlar.

Lastik yanaklarının sertliği

Sert yanaklı lastikler yolla temas sırasında daha az deforme olacaklarından yuvarlanma direncini düşürecektir.

Lastiklerin basınç değeri

Yetersiz şişirilmiş lastiklerle yuvarlanma direnci artış gösterir. Basınç değerlerinizi ayda bir defa kontrol etmeyi unutmayın!

Lastik aşınması

İlk bakışta mantığa ters gelebilir ancak yuvarlanma direnci açısından yeni bir lastik aşınmış bir lastikten daha düşük performans gösterir! Nitekim lastik aşındıkça hacmi azalır ve dolayısıyla yuvarlanma sırasında daha az direnç gösterir. Yeni bir lastik ile kullanılmış bir lastik arasındaki direnç farklı yaklaşık %20’dir. Ancak yeni  lastiğin rodaj süresini tamamlamasıyla, aradaki yakıt tüketim farkı azalır.

Yol kaplamasının kalitesi

Yukarıdakilere ek olarak ne yazık ki sizin müdahale edemeyeceğiniz, fakat yine de yuvarlanma direncini etkileyen bir faktör daha vardır: Sürüş gerçekleştirdiğiniz yolun kalitesi.

Yakıt tasarrufu sağlamak istiyorum 

DOĞRU LASTİĞİ BULUN

Yuvarlanma direnci nasıl hesaplanır?

Yuvarlanma direnci son derece katı ISO standartlarına uygun olarak laboratuvar ortamında ölçülür. Direnç değeri Newton cinsinden ya da bir katsayı olarak ifade edilir. Katsayının kullanılmasının avantajı hangi araca yönelik olursa olsun bütün lastiklerin birbiriyle karşılaştırılmasına olanak sağlamasıdır.

Yuvarlanma direnci katsayısı (RRC), yuvarlanma direnci kuvveti (Newton cinsinden) ile lastiğin üzerindeki yük (kN cinsinden) arasındaki orandır.

Bu katsayı bazı sürücülerin neden genelde geniş lastiklere yöneldiğini açıklar: Direnç ve kuvvetler daha geniş bir yüzeye yayıldığından lastiğin kullanım ömrü daha uzun olacaktır.

rezulteo’nun tavsiyesi:

Lastik alımınız sırasında her şeyden önce size iyi bir güvenlik ve uzun bir kullanım ömrü sunacak lastikler seçmeyi unutmayın: Bu seçiminiz lastiklerinizin nihai toplam maliyetini doğrudan etkileyecektir.

Bu makaleyi istediğiniz yerde paylaşın!

İlginizi çekebilecek makaleler:

  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku