Sürüş sırasında aracınızda, özellikle direksiyonda bir takım titreşimler mi hissediyorsunuz? Aracınızın sağa veya sola çektiğini mi düşünüyorsunuz? Lastikleriniz düzensiz bir şekilde, belirli alanlarında geri kalan kısımlardan daha yoğun olarak mı aşınıyor? Rot-balans ayarınızda bir sorun olabilir. Bu tür bir problemi nasıl tespit edebileceğinizi ve düzeltmek için neler yapabileceğinizi keşfedin.

Lastik balans ayarı
Balans ayarı ne işe yarar?
Balans ayarı lastik sökme-takma sırasında gerçekleştirilen bir işlemdir. Amacı sürüş sırasında titreşimlerin oluşmasını önlemektir. Bu yalnızca konforunuzu sağlamak amacıyla değil aynı zamanda lastiklerinizin ve aracınızın mekanik aksamlarının (süspansiyon, direksiyon ve rulmanlar) erken aşınmasını önlemek için uygulanır.
Lastiğin balans ayarı nasıl gerçekleştirilir?
Titreşimlerin önlenmesi için lastiğin ağırlığı dönüş ekseni etrafında eşit bir şekilde dağıtılır. Balans ayarı, lastik ağırlığının eşit bir şekilde dağıtılmasını sağlamak üzere lastik üzerine küçük kütlelerin yerleştirilmesinden oluşur.
Lastiklerinizin montajı sırasında teknisyen tarafından gerçekleştirilen bu işlemin daha sonra yinelenmesi gerekebilir. Zira zaman içerisinde veya örneğin bir kaldırım darbesi sonucunda balans ayarı bozulabilir.
Kötü bir balans ayarının işaretleri
Lastiklerinizin kötü bir balans ayarına sahip olduğunu gösteren işaretler şunlardır:
- Sürüş sırasında direksiyonda bir takım titreşimler hissedersiniz.
- Lastiklerinizin hamuru düzensiz bir şekilde aşınıyor gibi görünür: Yanlış bir balans ayarı kısa zamanda düzeltilmezse lastik yüzeyinde eşit olmayan aşınma seviyeleri oluşabilir.
Böyle bir durumda aracınızı bir uzmana götürerek tekerlerinizin balans ayarını düzelttirin.
Rot ayarı
Rot ayarı nedir?
Aracınızın rot ayarı, teker açısının zemin üzerinde dik ve birbirine paralel olmasını sağlayacak şekilde ayarlanmasından oluşur. Bu işlemin amacı iyi bir yol tutuşu sağlamak ve lastiklerinizin erken aşınmasını önlemektir. Araç üreticinizin teknik şartları esas alınarak bir lastik uzmanı tarafından gerçekleştirilir.
Rot ayarı ile paralellik ayarı birbiriyle karıştırılmamalıdır
Sık sık paralellik ayarından bahsedildiğini duyarız. Bu kavram kamber açısı ve kaster açısı ile birlikte rot ayarına dahil olan 3 temel ayardan biridir.
- Paralellik aynı aks üzerindeki 2 tekerin aynı hizada olmasıdır. Bu ayar bozulduğunda lastik hızla anormal aşınmaya uğrar ve elinizi lastik üzerinde gezdirdiğinizde oluşan aşırı silinmeyi hissedebilirsiniz.

- Kamber açısı tekerin zemine oranla sahip olduğu dikey açıyı ifade eder. Eğer bu açı çok büyükse lastikler kenarlarda aşınmaya başlar.

- Kaster açısı tekerindingil pimi açısı ile dikey ekseni arasındaki farktan oluşur. Aracın yön hassasiyeti ve yol tutuşu üzerinde rol oynar.

Düzeltilmesi gereken bir rot ayarının işaretleri
Tekerlerinizin rot ayarı bir darbe sonucunda (kaldırım, yol çukuru, çarpışma…) bozulabilir ve aracınızın sürüş özelliklerini etkileyebilir.
Dikkat etmeniz gereken belirtiler şunlardır:
- Aracınız belirli bir yöne doğru çekmeye başlar.
- Düz çizgide sürüş gerçekleştirdiğiniz sırada direksiyonunuz düz değildir veya bir viraj sonrasında doğru pozisyona geri dönmez.
- Aracınızın yol tutuşunun kötüleşmeye başladığını hissedersiniz.
- Lastiklerinizin hamuru normalden daha hızlı veya düzensiz bir şekilde aşınır.
rezulteo tavsiyesi:
Kaldırıma çarpar veya bir yol çukurundan geçerseniz herhangi bir sorun (balon, şişkinlik, kopma, yırtılma…) olup olmadığını tespit etmek için lastiklerinizin durumunu kontrol ettirin ve tekerlerinizin rot-balans ayarının bozulduğuna işaret edebilecek belirtilere dikkat edin.