2018 yılı için gerçekleştirdiği kış lastikleri testi çerçevesinde Allgemeiner Deutscher Automobil Club (ADAC), 175/65 R14 ve 205/55 R16 ebatlarındaki 29 kış lastiğini karşılaştırdı.

tarafındanYayınlanma Tarihi: Haziran 18, 2021Categories: Lastik testleri1088 kelime5.7 dakika okuma
ADAC-2018-kis-lastigi
ADAC kış lastiklerini test etmek için birçok mekânın yanı sıra Finlandiya’nın kalın kar ile kaplı yollarına çıktı. © ADAC

Lastikler Avrupa’nın birçok bölgesinde test edildi

Sonbaharın ilk haftalarından itibaren kış lastiklerine yönelik testleri görmeye alışığız. Bu defa ADAC bir değil, iki farklı kış lastiği karşılaştırmasını bizlere sunuyor. Alman otomobil sürücüleri derneği bu doğrultuda 175/65 R14 (şehir araçları) et 205/55 R16 (aile araçlar ve kompakt otomobiller) ebatlarını seçti.

Her türlü test koşulunu değerlendirmeye alabilmek için ADAC, birçok farklı bölgeye gitti: Kuru zemindeki testlerini İtalya’da Bridgestone’nin tesisinde; ıslak zemin, yuvarlanma direnci, hız ve gürültü testlerini Continental ve Bridgestone’nin Almanya’daki pistlerinde ve kar ile buz üzerindeki testleri Finlandiya’daki bağımsız “Testworld” sahasında gerçekleştirdi.

© ADAC

Şehir araçlarına yönelik 12 kış lastiği

ADAC, son nesil şehir araçlarında sık sık karşılaşılan 175/65 R14 ebatındaki 12 lastiği karşılaştırdı:

Michelin bu ebatta Alpin 4 lastiğine sahip ancak Alpin 6’nın çok yakında satışa sunulacağı dikkate alınarak Alpin 4‘ün bu teste dâhil edilmemesine karar verildi. Buna ek olarak Hankook i*cept RS2 lastiğini de bu testte göremiyoruz zira ADAC’ın testleri gerçekleştirmesi sırasında bu lastiğin en son versiyonunu satın almak mümkün değildi. 

Seçilen lastikler arasında yalnızca Nankang Snow SV-3 kar ve ıslak zemin üzerindeki kötü performans özellikleri nedeniyle “vasat” nitelemesini alıyor. Semperit Master-Grip 2 ise kuru zemindeki zafiyetleri nedeniyle “yeterli” olarak görülüyor.

Diğer 8 lastik ADAC tarafından “tatmin edici” olarak değerlendirildi. Debica Frigo 2 ve Sava Eskimo S3+ lastikleri kar üzerindeki iyi performans niteliklerine rağmen kuru ve ıslak zeminde bir takım zayıflıklara sahip. Esa+tecar Super Grip 9 ise bunun tam tersi: Karlı yoldaki bir takım noksanlıklara rağmen diğer yüzeylerde iyi bir performans sunuyor ve özellikle tüm rakiplerine meydan okuyan fiyatı ile dikkat çekiyor.

© ADAC

Kuru zeminde etkili olan Nokian WR D4 ve Goodyear UltraGrip 9 lastikleri ıslak ve karlı zeminde geri planda kalıyor. Buna karşılık UltraGrip 9‘un ince kar ile kaplı yollarda oldukça performanslı olduğunu ve iyi bir kullanım ömrü sunduğunu belirmek gerekiyor. ADAC’a göre Pirelli Cinturato Winter ıslak zemindeki ve kar üzerindeki kapasitesi sayesinde daha iyi bir notu hak ediyordu ama kuru zemindeki zafiyetleri bunun önüne geçiyor. Aynı tespit bu sorunu ıslak zemin üzerinde yaşayan Firestone Winterhawk 3 ve Vredestein Snowtrac 5 için de yapılıyor.

ADAC tarafından “iyi” nitelemesinin yakıştırıldığı iki model ise  Continental WinterContact TS 860 ve Dunlop Winter Response 2. Tüm yüzeylerdeki son derece dengeli performans özellikleri sayesinde her iki lastik de aynı notu elde ediyor. Ancak Dunlop bir miktar daha düşük yuvarlanma direnci ile övgü topluyor.

Testin final sıralaması şu şekilde:

Lastik Sıralama
Continental WinterContact TS 860 1 (iyi)
Dunlop Winter Response 2 1 (iyi)
Firestone Winterhawk 3 3 (tatmin edici)
Nokian WR D4 4 (tatmin edici)
Goodyear UltraGrip 9 5 (tatmin edici)
Debica Frigo 2 6 (tatmin edici)
ESA+Tecar Super Grip 9 6 (tatmin edici)
Sava Eskimo S3+ 6 (tatmin edici)
Vredestein Snowtrac 6 (tatmin edici)
Pirelli Cinturato Winter 10 (tatmin edici)
Semperit Master-Grip 2 11 (tatmin edici)
Nankang Snow SV-3 12 (vasat)

Aile araçları ve kompakt otomobillere yönelik 16 kış lastiği

Dans la dimension 205/55 R16, disponible pour de nombreuses voitures compactes et familiales, l’ADAC a comparé 16 pneus :

Bu testte de satın alınması mümkün olmayan Hankook i*cept RS2‘nin yenilenmiş versiyonunu göremiyoruz.

Semperit Speed-Grip 3 kuru zemindeki ciddi sorunları nedeniyle “yeterli” nitelemesi ile yetiniyor. Laufenn I FIT LW31 ise “vasat” sınıflandırmasına dâhil ediliyor. Sebebi ise ıslak zemindeki ciddi zafiyetler.

© ADAC

ADAC’a göre bir takım noksanlıkları yüzünden sıralamada daha yukarı çıkamayan 11 lastik “tatmin edici” ünvanı ile nitelendiriliyor. Kleber Krisalp HP 3 ve Kumho WinterCraft WP51 lastikleri diğer alanlarda oldukça memnun bırakmasına rağmen ıslak zeminde ciddi anlamda yetersiz kalıyor. Kısa zaman önce yerini Alpin 6‘ya bırakan ve kuru zeminde kullanım durumunda ADAC tarafından tavsiye edilen Michelin Alpin 5 lastiği ile Nexen Winguard SnowG WH2Fulda Kristall Control HP 2Bridgestone Blizzak LM 001 Evo ve Yokohama BluEarth Winter V905 lastikleri Alman menşeli derneğe göre kar üzerinde ciddi sorunlar yaşıyor. Pirelli Cinturato Winter ve Giti Winter W1 ise kuru zeminde rakiplerinden bir miktar geride kalıyor. Nokian WR D4 birçok yol tipi üzerinde harika performans özellikleri sunsa da ADAC’a göre son derece zayıf kullanım ömrü daha iyi bir not elde etmesini engelliyor.

© ADAC

Gayet dengeli performans özellikleri sayesinde yalnızca 3 lastik “iyi” sınıflandırmasına girebiliyor. Dunlop Winter Sport 5 ıslak zemindeki küçük sorunlar nedeniyle diğer 2 lastiğin hemen gerisinde. Goodyear UltraGrip 9 ve Continental WinterContact TS860 tüm yüzeyler üzerinde birbirine o kadar yakın performans özellikleri sunuyor ki bunlar arasında bir sıralama yapmak mümkün değil. Buna karşılık Goodyear lastiğinin Continental lastiğinden bir miktar daha ucuz olduğunu fakat Continental lastiğinin de daha düşük bir yuvarlanma direnci sunduğunu belirtmek isteriz.

Final sıralama:

Lastik Sıralama
Continental WinterContact TS860 1 (iyi)
Goodyear UltraGrip 9 1 (iyi)
Dunlop Winter Sport 5 3 (iyi)
Kleber Krisalp HP 3 4 (tatmin edici)
Michelin Alpin 5 5 (tatmin edici)
Nexen Winguard SnowG WH2 5 (tatmin edici)
Fulda Kristall Control HP 2 7 (tatmin edici)
Vredestein Snowtrac 5 7 (tatmin edici)
Bridgestone Blizzak LM 001 Evo 9 (tatmin edici)
Nokian WR D4 10 (tatmin edici)
Yokohama BluEarth Winter V905 11 (tatmin edici)
Kumho WinterCraft WP51 12 (tatmin edici)
Giti Winter W1 13 (tatmin edici)
Pirelli Cinturato Winter 13 (tatmin edici)
Semperit Speed-Grip 3 15 (yeterli)
Laufenn I Fit LW31 16 (vasat)

ADAC ile iş birliği gerçekleştiren Touring Club İsviçre tarafından bu test için Fransızca olarak hazırlanan tanıtım videosu:

https://www.youtube.com/embed/o5KlRHhP9QI

Bu makaleyi istediğiniz yerde paylaşın!

İlginizi çekebilecek makaleler:

  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku