Alman otomobil dergisi Auto Bild, 255/55 R18 ebadındaki 10 SUV ve 4x4 lastiği karşılaştırdı. 2020’nin en iyisi olamak için 10 SUV ve 4X4 lastiği; kuru, ıslak, çakıllı, kum, toprak... gibi çeşitli zeminlerde birbiriyle yarıştı.

tarafındanYayınlanma Tarihi: Haziran 17, 2021Categories: Lastik testleri615 kelime3.2 dakika okuma
Test pneu été 4x4 et SUV : Auto Bild fait un comparatif de pneus pour 4x4 sur la BMW X5
© Auto Bild – Anuscha Sonntag

10 lastik çeşitli yüzeylerde denendi

Sportif sedanlara yönelik 50 yaz lastiği içeren kapsamlı karşılaştırmasının ardından bu kez Auto Bild, daha mütevazi ancak yine detaylı bir karşılaştırmayı, yaz lastik önerisi arayışındaki okuyucularına sunuyor. Alman dergi, SUV ve 4×4’lere yönelik 2020’nin en iyi yaz lastiğini tayin etmek için karşılaştırmasına 10 yaz lastiğini dahil etti. Test için seçilen ebat; BMW X5Mercedes GLEAudi Q7 ve Volkswagen Touareg gibi araçlarda kullanılıyor.

 Bu karşılaştırmada Alman dergi, 4×4’lerin sıklıkla kullandığı 3 yüzeye odaklandı: Lastikler, kuru, ıslak  zemin ve arazi koşullarında test edildi.

Auto Bild’e göre 2020 yılının en iyi 4×4 ve SUV lastikleri hangileri?

En iyi 4×4 ve SUV lastikleri hangileri?                               +                                           –
1 – Michelin Pilot Sport 4 SUV (örnek lastik) Hemen hemen her alanda en iyi lastik Fiyat
2 – Dunlop Sport Maxx RT 2 SUV (örnek lastik) Kısa frenleme mesafesi ve yolda sportif sürüş özellikleri Yakıt tüketimi
3 – Vredestein Ultrac Satin (örnek lastik) En iyi fiyat/performans oranı ve yakıt tüketimi Çakıl üzerinde kavrama
4 – Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 SUV (iyi lastik) Dinamik yol tutuşu ve yönlendirme hassasiyeti Çimde kullanım
5 – Pirelli Scorpion Verde (iyi lastik) Yolda dengeli, güvenli ve konforlu sürüş Arazi kullanımı
6 – Barum Bravuris 5HM (tatmin edici lastik) Arazide çekiş ve yakıt tüketimi Kuru zeminde yetersiz dümenleme eğilimi ve ıslak zeminde frenleme
6 – Maxxis Victra Sport VS5 SUV (tatmin edici lastik) Suda kızaklama direnci ve kuru zeminde yol tutuşu Islak zeminde frenleme ve yön hassasiyeti
8 – Cooper Zeon 4XS Spor (tatmin edici lastik) Kuru zeminde yol tutuşu ve kum ile çakıl üzerinde tutunma Islak zeminde frenleme ve suda kızaklama direnci
8 – Nokian Powerproof SUV (tatmin edici lastik) Suda kızaklama direnci ve yakıt tüketimi Islak zeminde frenleme ve arazi sürüşü
10 – Lexani LX-Thirty (tavsiye edilmeyen lastik) Fiyat Frenleme ve yetersiz dümenleme eğilimi

Kaliteli lastik pahalı lastik midir?

Bu karşılaştırmada da Michelin, 2020 yaz lastik testinin en pahalı modeli. Genelde Michelin marka lastiklerin satış fiyatı, sundukları kaliteyle orantılı oluyor. Bu son testte de bu durum değişmiyor. Michelin Pilot Sport 4 SUV, açık arayla en performanslı lastik olarak öne çıkıyor. Auto Bild, Michelin Pilot Sport 4 SUV’ü açık ara 2020’nin en iyi yaz lastiği seçiyor. Michelin’in ardından, karşılaştırmanın podyumunda Dunlop Sport Maxx RT 2 SUV ve Vredestein Ultrac Satin lastiklerini görüyoruz. Dunlop Sport Maxx RT 2’ün sportif sürüş özellikleri övgü toplasa da bu durum, yakıt tüketimini bir miktar artırıyor. Vredestein ise Alman dergiye göre, özellikle dengeli performans özellikleri ve düşük yuvarlanma direnci ile 2020 4×4 yaz lastik testinin en iyi fiyat/performans oranını sergiliyor.

Auto Bild’e göre 2020’nin en iyileri 4x4
© Auto Bild – Anuscha Sonntag

Pirelli Scorpion Verde ve Goodyear Eagle F1 Asymmetric 3 SUV lastikleri de dergi tarafından “iyi lastik” olarak nitelendiriliyor. Ancak her iki model de arazi kullanımında sorun yaşayabiliyor. Her iki lastik de daha eski lastik nesline ait olduğundan, gelecekte piyasaya sürülecek bu lastiklerin yeni sürümleri, bu eksikleri giderecektir.

Karşılaştırmanın son sırasında, Güney Koreli Nexen grubuna ait Lexani markasının lastiğini görüyoruz. Lexani LX-Thirty, ıslak zeminde çok uzun frenleme mesafesiyle (Michelin Pilot Sport 4 SUV’le arasında 22 metre var), karşılaştırmanın “tavsiye edilmeyen” tek lastiği oluyor.

Bu makaleyi istediğiniz yerde paylaşın!

İlginizi çekebilecek makaleler:

  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku