Yüksek performans spor lastikleri gibi rekabet dolu bir segmentte bir lastiğin performans seviyesini tarafsız bir şekilde değerlendirmek kolay değildir. Piyasada referans vazifesi gören yüksek performans lastiklerini doğrudan birbiriyle karşılaştırmak amacıyla Rezulteo, Motorsport dergisi ile ortaklaşa ciddi bir anket gerçekleştirdi. Elde edilen sonuçlar kimi zaman şaşırtıcı ve son derece bilgilendirici.

tarafındanYayınlanma Tarihi: Haziran 17, 2021Categories: Lastik testleri1265 kelime6.4 dakika okuma
Magny-Cours pistinde lastik karşılaştırması
Rezulteo, Motorsport ile işbirliği yaparak bir karşılaştırma çalışması gerçekleştirdi: Sonuçların sizi de şaşırtacağını garanti ediyoruz! © rezulteo

Yüksek performans lastiği: Büyük Rezulteo karşılaştırması

Yüksek performans lastiklerinin kalitesi kesin olarak nasıl ölçülür? Piyasadaki bütün rakip firmaları mercek altına almadan bu soruya yanıt vermek oldukça zordur. Avrupa Birliği sınırları içerisinde satılan bütün lastiklerin etiketlemeye tabi olmasını  şart koşan yönetmeliğin getirdiği değişiklikler tüketicileri yalnız ıslak zeminde frenleme kriteri açısından rahatlatabilmekte. Enerji verimliliği ve gürültü seviyesi (yani etiket üzerinde belirtilmesi zorunlu olan diğer iki teknik özellik) açıkçası spor lastikler için nispeten daha az önem arz ediyor zira spor lastik alırken ıslak veya kuru zemine sahip pist üzerindeki dinamik sürüş performansına öncelik verilmesi gerekiyor. Aşınma hızı, sürüş hissi ve hatta lastik fiyatı gibi diğer önemli kriterlerin de bu tip lastikler için dikkate alınması gerekir. Fakat bu kriterler söz konusu etiketleme standardına dahil değildir.

Dolayısıyla çok güçlü kompakt araçlarda, büyük sedanlarda ve hatta süper spor araçlarda kullanılan yüksek performans lastikleri piyasasının başlıca rakiplerini doğrudan birbiriyle karşılaştırmanın bir yolunu bulmak gerekiyordu. Özel ve eşsiz hamurların geliştirilmesini gerektiren birkaç ekstrem süper spor lastiği dışında bu otomobillerin çoğu, boyutları ve hamur genişliği aracın ihtiyacına göre değişmekle birlikte aynı tipte ürünlerden faydalanmaktadır. Doğal olarak kimisi diğerlerinden daha bilindik markaları (Pirelli, Michelin…) ve çok sayıda rakip firmayı bir araya getiren spor lastik piyasası üzerinde özenli bir metodoloji izleyerek rakamlara dayalı geniş çaplı bir karşılaştırma gerçekleştirdik.

https://youtu.be/t1VPu5qB-Tk

Test aracının seçilmesi

Piyasadaki başlıca on rakip lastiği test etmek amacıyla bir yüksek performans lastiği için en doğal olan ortamı seçmeye özen gösterdik: Bu doğrultuda, bir otomobil pistinde karar kıldık ve bunun için de özellikle birkaç sene önce Formula 1 Fransa Grand Prix’sini ağırlamasıyla bilinen ünlü Magny-Cours kompleksinin sürüş kulübü pistini seçtik. Bu pistin herhangi bir lastik imalatçısı ile ilişkisinin olmaması sonuçlarla oynanma riskini ortadan kaldırarak bir avantaj daha sunuyor. Bunun ardından bütün bu lastiklerin monte edilmesi ve bir seri testten geçirilerek performanslarının ölçülmesi için bir otomobil bulmak gerekiyordu.

Seçimimiz, test edilecek lastikler ile mükemmel bir uyuma sahip sportif bir kompakt araç olan Ford Focus ST‘den yana oldu. 250 beygirlik güç üreten dört silindirli bir motorun donattığı bu model, makul fiyata sahip spor araçlar kategorisinin kaçınılmazlarındandır. Bir taraftan gündelik hayatta yeterli ölçüde çok amaçlı kullanım temin etmekte, diğer taraftan da hem yolda hem de pistte güçlü bir sürüş gerçekleştirme konusunda son derece etkili performans sergilemektedir. Bu otomobil, Renault Megane RS’ler , Volkswagen Scirocco R’lerve diğer Opel Astra OPC‘lergibi önden çekişli bir araçtır. Bahsi geçen modeller Ford Focus ST’nin doğrudan rakipleri olsalar da, Focus ST nispeten daha az radikal bir felsefeye ve neredeyse onlarınki kadar güçlü bir motora sahiptir. Bu doğrultuda piste dört adet Focus ST getirildi. Dört farklı pilot da son derece tempolu bir şekilde bu otomobillerin direksiyonlarını birbirinden devraldı. Lojistik ihtiyaçlar açısından Rezulteo ekibi, Motorsport dergisinin yazarları ile işbirliğinin yanı sıra son derece kapsamlı ekipmanlara sahip olan Allopneu bayisinin iki montaj ustasının da desteğini aldı.

Piyasada satışa sunulan lastiklerin satın alınması

Önemli bir detayı belirtmek isteriz: Karşılaştırmış olduğumuz on farklı lastiğin her biri (Pirelli P-Zero, Bridgestone Potenza S001, Continental ContiSportContact 5, Goodyear Eagle F1 Asymmetric, Hankook Ventus S1 EVO2, Michelin Pilot Sport 3, Nexen N8000,  Toyo Proxes T1 Sport, Vredestein Ultrac Vorti ve Yokohama Advan Sport V105doğrudan piyasada satışa sunulan ürünler arasından tarafımızca seçilmiş olup lastik imalatçıları tarafından temin edilmemiştir.

Lastik imalatçıları çoğu zaman yeni ürünleri ile ilgili bilgileri sunmakta ve lastiklerinintestler aracılığı ile rakip ürünlerle karşılaştırılması için uzman otomobil basını üyelerini organize ettikleri testlere düzenli olarak davet etmektedirler. Ancak bu tip bir organizasyon ile %100 tarafsız bir fikir edinmek oldukça zor görünmektedir zira buradaki amaç doğal olarak söz konusu markanın ürününün rakip lastikler karşısında üstün olduğunu göstermektir. Bu şartlar altında bir lastiğin özelliklerini bir başkası ile tarafsız bir şekilde karşılaştırmak için yeterli nesnelliğe sahip olmak mümkün değil.

Lastikleri normal bir tüketici gibi doğrudan bayilerden satın alarak tüketici ile aynı lastiklere sahip olduğumuzdan emin oluyoruz. Bunun yanı sıra, Focus ST’ye doğal olarak uyumlu olması ve bütün lastik imalatçılarında aynı hız endeksi ile mevcut bulunması nedeniyle 235/40 R18 95Y boyutunda lastikler seçtik: Bu şekilde piyasada birbiriyle doğrudan rakip olan ürünleri birbiriyle karşılaştırma şansını yakaladık. Eğer hız endeksi bir lastikten diğerine değişseydi karşılaştırma taraflı olurdu çünkü bu, birbirinden farklı şartlara yanıt vermek üzere tasarlanmış ürünlerin teste dahil edildiği anlamına gelirdi.

Her bütçeden lastikler

Karşılaştırmaya sokulan on lastik arasında oldukça ciddi bir fiyat çeşitliliği görüyoruz. En ucuz ürünün (99 Avroluk Nexen N8000) fiyatı en pahalı ürünün (174 Avroluk Continental ContiSportContact 5) neredeyse yarısına tekabül etmektedir. Continental, Michelin ve Pirelli ortalama olarak en yüksek fiyatlara sahip üç lastik markası olarak öne çıkmakta. Söz konusu markaların geride bıraktığımız yıllar boyunca elde ettikleri güçlü itibarın burada rol oynadığını tahmin edebiliriz. Bu üç markayı ise Yokohama ve Goodyear, sonrasında ise Hankook, Toyo, Bridgestone ve Vredestein takip etmektedir. Çin malı Nexen ise en düşük ücretli lastik olarak göze çarpmaktadır.

…Ve her ağırlıktan!

Fiyat açısından ciddi farklar olmakla beraber ilginç bir şekilde aynı durum lastik ağırlıkları için de söz konusu. Her bir lastiği tek tek tartmaya karar verdik ve burada da şaşırtıcı rakamlar elde ettik. En hafif lastik (Continental) ile en ağırı (Vredestein) arasındaki fark tek bir lastik için 2,15 kilograma çıkmaktaydı. Yani, dört lastik üzerinden hesap edecek olursak sekiz buçuk kiloluk bir fazlalık oluşmaktaydı. Bu da şüphesiz otomobilin dinamizmini etkileyen göz ardı edilemez bir değer. İncelediğimiz bir başka ilginç kriter ise aynı model lastikler arasındaki farklılıktı: Markadan markaya değişmekle beraber aynı markaya ait lastiklerin kütlelerinin birbirinden az çok farklı olduğunu tespit ettik. Bu alanda referans marka haline gelen Michelin’e ait dört lastik arasındaki bu farklılık yalnızca ortalama 10 gramda kalmaktaydı. Pirelli’de ise fark 132 grama ulaşmaktaydı. Belki de buradan üretim teçhizatları üzerindeki ustalığın markadan markaya değiştiği sonucunu çıkarmalıyız.

Magny-Cours ağırlık tablosu
© rezulteo

Devamını okuyun >>

Bu makaleyi istediğiniz yerde paylaşın!

İlginizi çekebilecek makaleler:

  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku