Bu makalede, rezulteo sizlere başlıca otomobil üretici gruplarına ve aralarından bazılarının özel lastik işaretlemelerine genel bir bakış sunuyor.

tarafındanYayınlanma Tarihi: Haziran 16, 2021Categories: Markalar ve modeller4480 kelime23.1 dakika okuma
Otomobil üreticileri grupları
© Skoda 

Volkswagen Grubu

Volkswagen Grubu, dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden biridir. 2017 yılı cirosu 230 milyar avrodur ve dünya genelinde 600.000’i aşkın kişi istihdam etmektedir. Grubun 12 farklı markası bulunmaktadır: VolkswagenAudiSeatSkodaBentleyBugattiLamborghiniPorsche, Ducati, Volkswagen Nutzfahrzeuge (Ticari Araçlar), Scania ve MAN. Biz burada yalnızca binek araçlardan bahsedeceğiz.

© Volkswagen

Volkswagen

1937 yılında, Wolfsburg’da kurulan Volkswagen markası, 2017 yılında 6,23 milyon araç satışıyla, dünyanın en popüler otomobil markalarından biridir. Volkswagen, up! veya Polo gibi şehir otomobillerinden Tiguan veya Touraeg gibi SUV otomobillerine, rakip tanımayan Golf gibi kompakt otomobillere dek her tip araç üretmektedir. Volkswagen araçları için özel olarak onaylanmış lastikler bulunmaktadır. Bu lastikler, VO veya VOLKSWAGEN orijinal ekipman işaretlerini taşırlar.

Audi

1909 yılında August Horch tarafından Almanya’nın Ingolstadt kentinde kurulan Audi, 1964 yılından bu yana Volkswagen Grubu’nun bir parçasıdır. 2017 yılında satılan 1,8 milyonu aşkın lüks araç ile, dört halkalı marka bugün en büyük lüks otomobil üreticilerinden biridir. Bugün, Audi çok sayıda SUV otomobil, şehir otomobili, sedan otomobil, SW veya spor küpe otomobil modelleri üretiyor. Farklı modellere göre, Audi için çok sayıda OE işareti mevcuttur: AOE, RO1, AO1, AUDI, RO2, AO2, RO3 veya AO.

Seat

SEAT adı altında tanınan “İspanyol Binek Otomobilleri Şirketi – Sociedad Espanola de Automoviles de Turismo”, İspanyol hükümetinin Fiat’ın desteğiyle ulusal otomobil pazarını geliştirme arzusunun bir neticesi olarak 1950 yılında kuruldu. SEAT, Volkswagen grubuna 1986 yılında katıldı. İspanyol üretici, 2017 yılında, Mii veya Ibiza gibi şehir araçlarından Arona ve Ateca gibi SUV araçlara, MPV araç Alhambra‘ya, meşhur kompakt araç Leon’a ve oldukça rağbet gören spor modellerine dek uzanan segmentlerde 450.000’i aşkın binek araç üretti. 2018 yılından bu yana, SEAT’ın spor otomobil kolu olan Cupra başlı başına bir marka durumunu aldı.

Škoda

Škoda, 1895 yılında Çek Cumhuriyeti’nin Mladá Boleslav şehrinde kurulmuş olan dünyanın en eski otomobil üreticilerinden biridir. Ancak binek araç kolu, ancak 1919 yılında faaliyete geçmiştir. 1991 yılından bu yana Volkswagen grubuna ait olan Škoda, 2018 yılı itibariyle, şehir araçları, kompakt araç, aile otomobilleri, uzun yol araçları ve SUV araç segmentlerinde 1,3 milyon araç satışı gerçekleştirmiştir. Avrupa’da oldukça popüler olan ve 15 yıldan uzun süredir Tour de France’ın (Fransa Bisiklet Turu) ana ortağı olan Škoda, gelişmekte olan pazarlarda da adını giderek daha fazla duyurmaktadır. Örneğin Çin’de, kupe SUV aracı Kodiaq GT, markaya çok sayıda yeni müşteri kazandırmıştır.

Bugatti

1909 yılında Bas-Rhin bölgesinde bulunan Molsheim şehrinde kurulan Fransız üretici, hiçbir şeyi diğerleri gibi yapmadı. “Hiç bir şey çok güzel değildir, hiç bir şey çok pahalı değildir” sloganına “Hiç bir şey çok hızlı değildir” sözleri de eklenebilirdi. 100 yılı aşkın bir süredir Bugatti, tüm hız rekorlarını kıran arabalarıyla öne çıkıyor. 2019 yılı Cenevre Uluslararası Otomobil Fuarında sergilenen “La Voiture Noire” (Siyah Otomobil), vergi hariç 11 milyon avro karşılığında satılan yegane bir modeldir. 1500 beygir gücündeki 8.0L W16 dört turbolu (Quad-Turbo) motoru 420 km / s hıza ulaşıyor. Lastiklerinin direnci izin verse, bu hızın da üzerine çıkabilir. 500 adet üretilen Bugatti Chiron da aynı teknik özelliklere sahip. Bugatti Chiron’un lastiklerinin fiyatı ne dersiniz? Lastiklerin montajı için kendi teknisyenlerini gönderen Fransız üreticisine göre 40.000 € ‘dan biraz daha az.

© Bugatti 

Lamborghini

Lamborghini, bugün en büyük lüks spor otomobilleri üreticilerinden biridir. 1963 yılında, Ferruccio Lamborghini tarafından Bologna’nın eteklerinde kurulan marka, servetini ilk olarak tarım traktörleri üretimi ile elde etti. 1998 yılından beri Volkswagen grubunun bir parçası olan Lamborghini, 2018 yılında, SUV otomobil Urus veya Huracán gibi 6 333 araç üretti. P Zero Corsa gibi lastikler, Lamborghini araçlarının fabrika çıkışı lastikleri olarak sunuluyor. İtalyan markanın homologasyonunu tescil eden lastiklerin yanak kısımlarında “L” sembolü bulunuyor.

Bentley

Lüks ve yarış arabalarıyla tanınan Bentley, 1919 yılında Kuzey Londra’daki Cricklewood kentinde, Walter Owen Bentley tarafından kuruldu. Büyük Buhran sırasında yaşanan mali zorlukların ardından, 1931 yılında Rolls-Royce bünyesine girdi. 1988 yılında Volkswagen grubu tarafından satın alınan Bentley, 2018 yılında, dünya çapında, başlıca modelleri olan ContinentalMulsanne ve Flying Spur ile, 10 500’e yakın araç satışı gerçekleştirdi. Seçkin İngiliz markasının araçları için onaylanan lastiklerde B, BC, BL, BL1, B1 işaretleri bulunmaktadır.

Porsche

Marka 1947 yılında, Volkswagen’in ikonik modeli Beattle’ın (Tosbağa) yaratıcısı olan başarılı mühendis Ferdinand Porsche’un çocukları Ferry ve Louise Porsche tarafından kurulmuştur. İlk spor otomobil Porsche 356, Beattle modelinden yola çıkılarak yaratıldı. Marka, 2011 yılından bu yana, Avrupa’nın ilk otomobil üreticisi olan Volkswagen grubunun bir parçası. Kökeninde bir aile şirketi olan Porsche, 2018 yılında 250 000’i aşkın otomobil satışı ile dünyadaki en büyük otomobil üreticilerinden biri oldu. Bu prestijli marka, çok zengin bir model yelpazesi ile karşımıza çıkıyor: 911CayenneMacanBoxterPanamera… Porsche onaylı lastikler, N0 ila N6 veya NA0, NF0, PORSCHE gibi özel semboller taşıyorlar.

PSA Grubu

1976 yılında kurulan PSA (Peugeot Société Anonyme) Grubu, PeugeotCitroënDS AutomobilesOpel ve Vauxhall markalarını çatısı altında birleştiren bir Fransız otomobil üreticisidir. Avrupa’nın 2. büyük otomobil üreticisi olan grup, 2018 yılında, dünya çapında 4 milyona yakın araç satışı gerçekleştirmiştir.

© Groupe PSA

Peugeot

Otomobil sanayisinin dünyadaki öncülerinden biri olan Peugeot, 1810’da Sochaux’da kuruldu. 7 milyonu aşkın sayıda üretilen en popüler modeli olan Peugeot 206, otomobil tarihinin en çok satılan araçları arasında yer almaktadır. 160’a yakın ülkeye ulaşan Peugeot, dünya çapında otomobil, scooter ve bisikletleri ile çok yönlü ulaşım araçları üreten tek marka olma özelliğine sahiptir. Peugeot onaylı lastiklerin yanak kısımlarında SI işareti bulunmaktadır.

Citroën

1919 yılında André Citroën tarafından kurulan, “çift açılı çavuş amblemine” sahip marka, kuruluşundan bu yana otomotiv dünyasında en son teknolojilerle devrim yarattı. Citroën, 1934 yılında Michelin, 1976 yılında ise PSA grubu tarafından satın alındı. Fransız marka, çok sayıda tipte şehir araçları, sedan araçlar, SUV ve MPV araçlar üretiyor ve 2018 yılında 1 milyonu aşkın araç satışı gerçekleştirdi. Citroën tarafından onaylı lastiklerde de SI sembolü bulunmaktadır. 

DS Automobiles

Başlangıçta, DS serisi, DS3 şehir otomobili, kompakt DS4 ve crossover DS5 modeli ile, Citroën’in lüks araç gamını temsil ediyordu. DS, 2014 yılında bağımsız bir marka oldu. İsmi, 1955 ila 1975 yılları arasında pazarlanan, eski lüks modeli Citroën DS’den geliyor. Fransız markanın araçları, Çin’de imal edilen ve ilk premium SUV aracı olan DS6 başta olmak üzere, Asya’da büyük rağbet görüyor. 

Opel

Opel, 18. yüzyılın sonunda Adam Opel tarafından Almanya’nın Rüsselsheim kentinde kurulan bir Alman otomobil üreticisidir. Yaklaşık bir asırlık bir süre General Motors grubunun bir parçası olan şirket, 2017 yılından bu yana PSA Grubu bünyesindedir. Şimşek logolu marka, 2018 yılında dünya çapında 1 milyonu aşkın araç satışı gerçekleştirmiştir ve 60’ı aşkın ülkede mevcuttur. Opel, beş farklı nesilde 13,6 milyonu aşkın örneği üretilen Astra veya Corsa gibi saygın modelleri ile tanınmaktadır. Opel onaylı lastikler, OP veya OP1 işaretlerini taşırlar.

Vauxhall

1857 yılında, Londra’da kurulan Vauxhall, Opel’in kardeşidir. Mevcut modellerinin çoğu, sağdan direksiyon dahil İngiltere pazarına ve yollarına uyarlanan Alman markasından türetilmiştir. 

FCA (Fiat Chrysler Automobiles) Grubu

2014 yılında Chrysler grubunun Fiat tarafından satın alınması ile doğan FCA grubu, FiatAlfa RomeoLanciaAbarthMaseratiChryslerDodgeJeep ve Ram markalarını çatısı altında birleştirmektedir.

© Fiat

Fiat

Fiat veya Torino İtalyan Otomobil Fabrikası, 1899 yılında, “ulaşımı demokratikleştirmek” amacıyla bir araya gelen otuz hissedar tarafından kuruldu. Her yıl dünyada 1,3 milyonu aşkın araç satışı gerçekleştiren İtalyan marka, özellikle mini, küçük ve orta sınıf araç segmentlerine odaklanmaktadır. Fiat 500, en popüler modellerinden biridir. 1957 yılında lanse edilen ikonik 500 modeli, bugün 100’ü aşkın ülkede pazarlanmaktadır. 

Alfa Romeo

Spor otomobilleriyle tanınan İtalyan markasının hikayesi, 1910 yılında “Anonima Lombarda Fabbrica Automobili” (“Lombardiya Otomobil Fabrikası Şirketi”) kısaltması olan ALFA’nın kurulmasıyla Milano’da başladı. Şirket, Napolili bir mühendis olan Nicola Romeo tarafından devralınmasından sonra adını Alfa Romeo olarak değiştirdi. 1986 yılında, İtalyan rakibi Fiat tarafından satın alındı. Alfa Romeo’nun sloganı “Duyguların mekaniği”, bugün GiuliettaGiulia4C veya Stelvio modelleri ile temsil ediliyor. Fabrika çıkışı olarak AR veya ARR sembolünü taşıyan lastiklerle donatılıyorlar.

Lancia

Lancia, Vincenzo Lancia tarafından, 1906 yılında Torino’da kuruldu. 2017 yılından bu yana, marka yalnızca İtalyan pazarına yönelik faaliyet gösteriyor ve bugün yalnızca bir model üretiyor: Ypsilon. Lancia onaylı lastiklerde, LZ işareti bulunmaktadır.

Abarth

Abarth, İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda Carlo Abarth tarafından, yarış araçları hazırlama şirketi olarak kuruldu. Abarth, başlıca olarak, Fiat araçlarının pist üzerinde rekor kıracak modellere dönüşümüne odaklanıyor. Marka ilk başarısını, Fiat 600’ün dönüşüm kitlerine borçlu.

Maserati

Lüks otomobiller, spor otomobilleri ve yarış araçları alanlarında uzmanlaşmış olan bu marka, 1914 yılında Maserati kardeşler tarafından kuruldu. Son yıllarda, ürün yelpazesini lüks SUV ve üst gam sedan segmentleriyle genişletmeyi hedefleyen iddialı bir strateji yürüten “üçlü çatal” logolu marka, önemli bir dönüşüm geçirdi ve 2017 yılında 51.500 araç satışıyla olağanüstü bir büyüme kaydetti. Maserati’nin fabrika çıkışı lastik donanımları Pirelli P Zero’da olduğu gibi MGT sembolünü taşıyorlar. Bu İtalyan lastik üreticisi, Maserati’nin hem otomobil yarışları hem de seri araç üretimi kapsamında işbirliği yaptığı kadim partneridir.  

Chrysler

Chrysler markasının ilk otomobili 1924 yılında Walter Percy Chrysler tarafından New York’ta tasarlandı. MPV konseptinin mucidi de 1980 yılında aile ulaşımının tarihini değiştiren yepyeni bir segment tasarlayan Chrysler’dir. 2009 yılında Fiat tarafından satın alınmasından bu yana, Amerikalı marka, İngiltere ve İrlanda dışında, bugün artık Avrupa kıtasında pazarlanmamaktadır. Günümüzde Chrysler markası, Kuzey Amerika’da MPV ve full-size araç segmentlerine odaklanmaktadır. Bu Amerikan markası tarafından onaylanmış lastikler mevcuttur ve bu lastikleri üzerlerindeki C1 sembolünden tanıyabilirsiniz. 

Dodge

1914 yılında kurulan Dodge, çok çeşitli motor performansı seçenekleri sunan, cesur ve agresif otomobiller üretmektedir. Dodge kardeşler, kendi markalarını yaratmadan önce, Henry Ford’un şirketini finanse etmesine yardım etmiş, böylece Ford Motor Company’nin en büyük hissedarları olmuşlardır. Bugün Dodge, FCA Grubunun çatısı altında bulunuyor ve Avrupa kıtasında satışı gerçekleştirilmiyor. 

Jeep

1941 yılında kurulan Jeep markası, dünya çapında SUV araçları ve onların yol dışı üstün tutuş kapasiteleri ile tanınıyor. Başlangıçta Jeep, İkinci Dünya Savaşı sırasında Amerikan ordusuna 4×4 arazi araçları tedariği sağlıyordu. Amerikan markası, sivil pazar için otomobil üretimine 1945 yılında başladı. 140’ı aşkın ülkede faaliyet gösteren Jeep, 2017 yılında, dünya çapında yaklaşık 1,4 milyon araç satışı gerçekleştirdi.

Ram

Ram, ticari araçlar segmentinde uzmanlaşmış bir Amerikan markasıdır. Dodge Ram pick-up serisinden türemiş ve 2009 yılında ayrı bir marka halini almıştır. Ram SRT-10, Guinness Dünya Rekorları Kitabı tarafından dünyanın en hızlı pick-up aracı olarak tescil edilmiştir. Bugün Ram araçların satışı yalnızca Kuzey Amerika’da gerçekleştirilmektedir. 

Renault Nissan Mitsubishi

Renault-Nissan-Mitsubishi ittifakı, Nissan’ın finansal açıdan sıkıntıya girmesini ve Renault tarafından kısmen satın alınmasını takiben, 1999 yılında kuruldu. Stratejik ortaklık 2016 yılında Mitsubishi’nin de katılımıyla güçlendi. Bu otomobil imparatorluğu bugün 10 markayı elinde tutuyor: RenaultNissanMitsubishiDacia, Renault-Samsung, LadaAlpineInfiniti, Venucia ve Datsun. 2017 yılında satılan 10,6 milyon otomobil ve hafif ticari araç satışı gerçekleştiren ittifak, otomotiv sektöründe lider konumuna yükselmiştir. 450 000 çalışanı bulunan Renault-Nissan-Mitsubishi, dünyada her 9 araçtan 1’ini sattığını iddia etmektedir.

© Renault

Renault

1898 yılından bu yana otomobil üreten Renault, bugün, dünyada birinci sırada gelen Fransız markasıdır. 2018 yılında 2,5 milyonu aşkın araç satışı gerçekleştirmiştir. Renault kardeşler tarafından kurulan marka bugün aynı adı taşıyan uluslararası grubun parçasıdır. Renault, aralarında şehir otomobili Clio veya SUV araç Captur gibi best-seller’ların bulunduğu 30’u aşkın araç modeli sunmaktadır. Fabrika çıkışı lastikleri, RE sembolünü taşır. 

Nissan

Japon otomobil üreticisi, Nissan adını almadan önce Datsun adı altında tanınıyordu. Bugünkü adını kesin olarak 1934 yılında almıştır. Geçmişte otomobil endüstrisinde başarılara imza atan şirket, 90’lı yılların sonunda iflasın eşiğine gelmiştir. Bunun neticesi olarak, 1999 yılında, Fransız Renault grubu ile ittifak yapmıştır. Bu birleşmeden sonra Nissan MicraQashqai veya Nissan Note gibi çok sayıda başarılı model doğmuştur. 

Mitsubishi

Japon otomobil şirketi Mitsubishi Motors 1970 yılında kurulmuştur. Marka, bilhassa dünya piyasasına yönelik SUV araç ve Japon piyasasına yönelik mini araç segmentlerinde uzmanlaşmıştır. 14 ülkede faaliyet gösteren Mitsubishi, 2017 yılında bir milyonu aşkın araç satışı gerçekleştirmiştir.

Dacia

Dacia, 1966 yılında kurulan Romanyalı bir otomobil üreticisidir. Adını Romanya topraklarının eski adı olan “Daçya”‘dan almıştır. 1999 yılında Renault tarafından satın alınan Dacia markası, DusterLogan ve Sandero gibi best-seller modellerinin de aralarında bulunduğu 5 farklı araç gamı sunmaktadır. Araçları, Avrupa’da Dacia adı altında pazarlanırken, dünyanın diğer bölgelerinde Renault adını taşımaktadır.

Renault-Samsung

Renault-Samsung, 1995 yılında, Samsung Motors adı altında kurulan bir Güney Kore otomobil üreticisidir. Renault tarafından satın alınmasını takiben, araçları iki marka altında pazarlanmaktadır: Kore ve Şili’de Samsung, diğer ülkelerde ise Renault. Renault-Samsung, 2018 yılında 85 000’ine yakın araç satışı gerçekleştirmiştir. 

Lada

Lada veya ilk adıyla AVTOVAZ, 1966 yılında Togliatti’de kurulmuştur ve ilk Rus otomobil üreticisidir. 2017 yılından bu yana Renault grubunun bir parçası olan markanın araçları, bugün 30 ülkede pazarlanmaktadır. Lada Niva adı ile tanınan 4×4 model, yaklaşık 2,5 milyon adet üretilmiştir. 

Alpine

Renault grubuna ait olan Alpine, 1955 yılında, Jean Rédélé tarafından, Normandiya’nın Dieppe kentinde kurulmuş bir Fransız otomobil üreticisidir. Marka adını, otomobil sporları tutkunu olan kurucusunun Alpler’de elde ettiği çok sayıda başarıdan almaktadır. Alpine, ikonik modeli olan A110 sayesinde, motor sporlarının en başarılı takımlarından biri haline gelmiştir. Kayboluşundan 22 yıl sonra, Alpine 2017 yılında efsane aracını yeniden üretmeye başlamıştır.

Infiniti

Infiniti, Nissan’ın 1989 yılında lanse edilen, üst gam otomobil branşıdır. Başlangıçta ABD’de pazarlanan marka, 2008 yılında Avrupa pazarına giriş yapmıştır. Günümüzde Infiniti, SUV ve binek araç segmentlerinde 15 model arz etmektedir. 

Venucia

2010 yılında lanse edilen Venucia, Nissan ve Dongfeng Motor Corporation’un sahip olduğu, bir Çin otomobil markasıdır. Marka, Çin pazarına yönelik ekonomik araçlar pazarlamaktadır. 

Datsun

Datsun’un kökeni, Japon otomobil üreticiliğinin ilk zamanlarına dayanmaktadır. 1981 yılında, dünyanın 190 ülkesinde 20 milyon araç satışı gerçekleştiren Datsun markasının adı giderek silinmiştir. Şirketin global ölçekte gelişimi çerçevesinde Nissan ismi kullanılmaktadır. Datsun, 2013 yılında yeniden lanse edilmiş ve Nissan’ın düşük maliyetli markası halini almıştır. 

Toyota

ToyotaLexusDaihatsuSubaru ve Hino (kamyon ve otobüs üretimi) markalarından oluşan Japon Toyota grubu, dünyadaki en büyük otomobil üreticilerinden biridir. Toyota, 2008 ila 2015 yılları arasında dünya pazarına hâkim olmuştur ve 2014 yılında dünya genelinde 10 milyonu aşkın araç satan ilk gruptur.

 

© Toyota

Toyota

Toyota, 1937 yılında, babası tarafından icat edilen otomatik dokuma tezgâhının patentinin satışı sayesinde finansal kaynak elde eden Kiichiro Toyoda tarafından kuruldu. Şehir otomobili Yaris ve hibrit Prius’un üreticisi, “Toyota akımı”nı başlatan Toyota üretim sisteminin temel tasarımlarıdır. İlkesi, yalnızca mevcut siparişlerden yola çıkarak, asgari zararla yeterli miktarda üretim yapmaktır. Bugün Toyota araçları 160 ülkede pazarlanmaktadır. Japon markanın onayladığı lastikler, A sembolünü taşırlar.

Lexus

Lexus, Toyota’nın 1989 yılında kurulan üst gam araç koludur. Japon marka tarafından pazarlanan ilk otomobil Lexus LS400’dür. 30 yıllık bir geçmişi bulunan Lexus, 1 450 000’ü hibrit-şarj edilebilir araçlar olmak üzere, 10 000 000 otomobil üretmiştir. Ayrıca, ürünlerinin hibrit versiyonlarını da sunan ilk lüks otomobil üreticisidir.

Daihatsu

Toyota grubunun bir parçası olan Daihatsu, Japonya’da pazarlanan, daha düşük vergi ve sigorta primleri başta olmak üzere çeşitli avantajlar sağlayan, keijidōsha adı verilen küçük otomobillerin üretiminde uzmanlaşmıştır. 1907 yılında kurulan şirket, en eski Japon otomobil üreticisidir. 

Subaru

1953 yılında kurulan Subaru, bir Japon otomobil üreticisidir. Dört çekişli bir binek otomobili piyasaya süren ilk otomobil üreticisidir. Subaru, dünya çapında 18 milyonu aşkın sayıda ürettiği binek otomobilleri ile, dört çekiş teknolojisinde öncü olarak kabul edilmektedir. Avrupa’da, marka özellikle ana modeli Impreza ile tanınmaktadır. Subaru tarafından onaylı lastikler, LV veya SUBARU işaretleri ile tanınabilirler. 

Groupe BMW

Üstün kaliteli araçları ile tanınan BMW, BMWMini ve Rolls-Royce markalarının sahibidir. Almanya’nın Münih kentinde konuşlanmış olan grup, 2018 yılında 2,5 milyona yakın araç satışı gerçekleştirmiş ve 97,5 milyar € ciro elde etmiştir. 

© BMW

BMW

BMW veya Bayerische Motoren Werke (Bavyera Motor Fabrikaları),1916 yılında, Münih’te kurulmuştur. Pervane logolu marka, ilk olarak otomobil değil, uçak motorları üretimi gerçekleştiriyordu. Birinci dünya savaşından sonra BMW, Almanya’nın havacılık üretimini yasaklayan Versailles anlaşmasını takiben otomobil üretimine geçiş yapmak zorunda kaldı. Bugün marka, lüks spor otomobilleri ile dünyaca tanınıyor. BMW onaylı lastikler, yanaklarında bulunan yıldız şekilli sıcak baskı veya BMW ve M3 sembolleri ile tanınabilirler.

Alpina

Alpina, sınırlı seri olarak, BMW modellerine dayanan, yüksek performanslı otomobiller üretmektedir. Marka, 1960’lı yıllarda, BMW aracı için bir performans kiti geliştiren Burkard Bovensiepen sayesinde doğdu. Modifiye araçları için tam garanti sağlama taahhüdünde bulunan Alman üretici tarafından kabul gören Alpina, 1983 yılında ayrı bir otomobil üreticisi olmuştur. Son yıllarda, yılda 1500’ü aşkın araç satışı gerçekleştirmiştir. Alpina tarafından onaylanan lastikler, ALP sembolünü taşırlar. 

MINI

1959 yılında kurulan MINI, BMW Grubuna ait bir İngiliz otomobil üreticisidir. Marka, dönemin öncü tasarımları Beattle ve Fiat 500 ile rekabet etmek üzere tasarlanmıştır. Bugün MINI, efsanevi şehir otomobili Cooper ve SUV aracı Countryman de dahil olmak üzere 6 model pazarlamaktadır.

Rolls-Royce

Rolls-Royce 1990’ların başında, mühendis Henry Royce ile motor tutkunu aristokrat Charles Rolls’ın bir araya gelmesiyle doğdu.  Kuruluşundan bu yana Rolls-Royce, Silver, GhostPhantomWraith ve diğer modelleriyle en prestijli İngiliz otomobil markası oldu. Eşsiz bir kalite sunan markanın ürettiği otomobillerin, bugün %60’ından fazlası hala trafiktedir.

Daimler

Daimler, dünyanın en büyük lüks otomobil üreticilerinden biridir ve en büyük ticari araç üreticisidir. Almanya’nın Stuttgart şehrine konuşlanmış olan grup, araçlarını Mercedes-BenzSmart ve Maybach markaları altında pazarlamaktadır. 300 000’e yakın çalışanı bulunan Daimler’in 2018 yılı cirosu 167 milyon avrodur.

 

© Mercedes Benz

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz, Daimler Grubu’nun lüks araç kolunu temsil eden Alman otomobil markasıdır. Mercedes-Benz, 2018 yılında, 2 milyonu aşkın araç ile dünya çapındaki satış rekorunu kırdı. En rağbet gören modelleri, SUV ve kompakt araçlar. Mercedes için onaylanmış farklı lastik modelleri mevcuttur ve modeller MOE, MO-V, MO veya MO1 işaretlemelerine sahiptir. 

Smart

1994 yılında kurulan Smart, iki kişilik mikro şehir araçları üretiminde uzmanlaşmıştır. Bu marka, Mercedes-Benz ve İsviçreli saat üreticisi Swatch grubu arasındaki iş birliğinin ürünüdür. Öncü model Smart Fortwo, en dar yerlerden bile geçebilen tasarımıyla yalnızca 2,7 metre uzunluğundadır. 

Maybach

Çok lüks araçlar üretiminde uzmanlaşmış olan Maybach, bir Alman otomobil üreticisidir. Yeni yüksek performanslı lastiklerini test etmesi gereken lastik üreticisi Fulda ile iş birliği kapsamında üretilen konsept otomobil Maybach Exelero ile zihinlerde yer etmiştir. 6 metre uzunluğundaki araç, 8 milyon dolar gibi mütevazi bir ücret karşılığında satıldı. 

General Motors

Geçmişte otomobil üretiminde lider olan General Motors, 1908 yılında ABD’de kurulmuştur. Bugün grubun portföyünde 8 otomobil markası bulunmaktadır: ChevroletBuick, GMC, Cadillac, Holden, Baojun, Wuling ve Jiefang. Daha karlı pazarlara yoğunlaşmayı tercih eden General Motors, otomobillerini artık Avrupa’da pazarlanmamaktadır.

Jaguar Land Rover

Jaguar Land Rover, Jaguar ve Land Rover‘ın Tata Motors tarafından Ford’dan satın alınması ile 2008 yılında kurulan bir İngiliz otomobil üreticisidir. Şirketin merkezi, İngiltere’nin Coventry şehrindedir. 

© Jaguar

Jaguar

1922 yılında kurulan şirket, Jaguar adını almadan önce, Swallow Sidecar Company veya SSC olarak alınılıyordu. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Alman SS’lerini anımsatmamak için adını Jaguar olarak değiştirmiştir. Marka, 1989 ila 2008 yılları arasında Amerikalı üretici Ford’a aitti. Genel kitle için, Jaguar’ın en önemli modeli hala Jaguar XJ‘dir. Marka halen İngiliz lüksünün sembolü olsa da Jaguar bugün daha “halka” yönelik araçlar üretmektedir. Piyasada kedi sembollü marka tarafından onaylanmış lastikler mevcuttur. Bu lastikler, J veya JRS işaretleriyle tanınabilirler. 

Land Rover

İkinci Dünya Savaşı’ndan çok kısa bir süre sonra, İngiliz üretici Rover, yeni bir Land otomobili lanse etti. Jeep’ten çok yüksek ilham alınarak tasarlanan hem yolda hem arazide konfor sunan bir 4×4. Çok geçmeden Land Rover ayrı bir marka halini aldı. DefenderRange Rover veya Discovery gibi, bazıları efsaneleşen 4×4 modeller üretmiştir. Land Rover tarafından onaylanan lastikler, modele göre farklı semboller taşıyabilmektedir: LR, LR1, LRO, LRO1. 

Aston Martin / Prodrive

Prodrive, otomobillerin hazırlanması ve motor sporlarında uzmanlaşmış bir şirkettir. Lüks otomobil üreticisi Aston Martin ile işbirliği yaparak, Aston Martin Racing yarış ekürisini kurmuşlardır. 2007 yılında Prodrive, Aston Martin’i Amerikalı üretici Ford’dan satın almıştır. 

© Aston Martin

Aston Martin

Prestijli İngiliz otomobil markası Aston Martin, ilk aracını, 1913 yılında Bugatti’ye rakip olarak tasarlamıştır. 1922 yılında, Bunny modeli, 125 km/saat ortalama hızda 16 saat 30 dakika sürüş ile dünya rekorunu kırmıştır. Ancak İngiliz marka adını bilhassa, ajan 007’nin favori arabası olarak, James Bond efsanesi ile duyurmuştur. Aston Martin onaylı lastikler, farklı işaretler taşırlar: AMX, AMR, AML, AM2, AM6, AM4, AMP, AMS, A6A, AM5, AM9, AM8, AMV

Ferrari

 

© Ferrari

Efsanevi İtalyan otomobil markası Ferrari, aslen Alfa Romeo’nun test pilotu olan Enzo Ferrari tarafından 1947 yılında kuruldu. Şahlanan at logolu marka, premium spor otomobiller segmentinde olduğu gibi, otomobil dünyasında ve yarışlarında bir referans olarak kendini kanıtlamıştır. Otomobilleri çoğunlukla kırmızı renkleriyle tanınırlar. Ferrari ilk olarak bir yarış ekürisi olarak yaratılmıştır ve o dönem, yarış arabalarını uluslararası yarışlarda birbirlerinden ayırt etmek için tasarlanmış bir renk kodu bulunuyordu. İtalyanlara ayrılan renk kırmızıydı. 2018 yılında, ünlü marka 9000’ü aşkın araç satışı gerçekleştirdi ve 787 milyon avro ciro elde etti. İtalyan üretici tarafından onaylanmış, örneğin Pirelli P Zero gibi lastikler, K2, K3, K1, F01, F, F03 veya F02 sembollerini taşırlar.

Ford

 

© Ford

İlk Ford otomobil 1903 yılında piyasaya çıkmakla birlikte, Amerikalı üretici gerçek başarısını ancak 1908 yılında Ford T’nin lansmanı ile elde etmiştir. Bu araç sanayi dünyasında devrim yarattı; zira talebin arzı aşmasıyla markanın kurucusu Henry Ford’un daha fazla üretmek için bir çözüm bulması gerekti. Bu koşullarda “Ford akımı” doğdu. Bugün Ford, Avrupa’da, bilhassa Kuga veya EcoSport gibi SUV araçları ile beğeni toplamaktadır. Amerikalı marka tarafından onaylanmış lastikler, FO2, FO1, FO sembollerini taşırlar.

McLaren

 

© McLaren

Otomobil sporları hayranları için, İngiliz marka McLaren efsaneler arasında yer alır. Bilhassa Formula 1 yarışlarında elde ettiği sayısız zaferle tanınmıştır. Yarış otomobillerinin yanı sıra, McLaren, 1989 yılından bu yana, yine prestijli araç segmentine giren “halka yönelik” araçlar üretmektedir. McLaren otomobillerini, yanak kısımlarında bulunan MC veya MC1 sembolü ile tescil ettiği lastikleri ile donatmaktadır.

Bu makaleyi istediğiniz yerde paylaşın!

İlginizi çekebilecek makaleler:

  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku