Havalar ısınmaya başlıyor ve yaz lastiklerinizi takma zamanının gelip gelmediğini merak mı ediyorsunuz? Ayrıca kış lastiklerinizi aşınma sınırına ulaşana kadar yaz mevsiminde kullanmaya devam etmek istiyor olabilirsiniz. Bu konudaki seçeneklerinizi ve mevsimlik lastik değişimi sırasında almanız gereken önlemleri keşfedin.

tarafındanYayınlanma Tarihi: Haziran 16, 2021Categories: Lastik türleri765 kelime3.9 dakika okuma
Kış lastikleri ne zaman sökülür? Yaz lastiğine ne zaman geçilir?
Mevsimlik lastik değişimi hakkında bilinmesi gereken her şey © rezulteo

Yaz lastiği ne zaman takılır?

Sıcaklıklar 7°C’nin üzerine çıktığı zaman kış lastiklerinizi yaz lastikleri ile değiştirme zamanı gelmiş demektir.

Yaz lastiği ile kış lastiği arasındaki fark nedir?

Lastiklerinizi yılda 2 defa değiştirmeniz gerekiyor mu? Hem güvenliğiniz hem de ekonomik kazancınız açısından bu sorunun yanıtı “evet”. Hemen açıklayalım…

Güvenlik açısından mevsimlik lastik değişimi bariz bir seçim olarak karşımıza çıkıyor. Yaz lastikleri sıcaklıklar 7°C’nin üzerine çıktığında optimal performans özellikleri sunacak şeklide tasarlanmışken kış lastikleri daha soğuk ortamlar ve kaygan zemin, kar ve buz gibi daha çetin sürüş şartları için optimize edilmiştir.

O halde dört mevsim lastikleri kullanmak daha mantıklı olmaz mı? 4 mevsim lastikleri tabii ki sene boyunca lastik değişimine ihtiyaç bırakmaması açısından avantajlıdır; ancak yaz lastikleri ile kış lastikleri arasında uzlaşma sağlamaya yönelik bir çözüm olmanın ötesine geçemez. Bir başka deyişle bu lastiklerin performans özellikleri sıcak mevsimlerde yaz lastikleri, soğuk mevsimlerde kış lastikleri kadar iyi değildir. Her şeye rağmen dört mevsim lastikleri kışların yumuşak geçtiği bölgelerde sürüş gerçekleştiren araçlar için uygun bir alternatif olabilir.

Kış lastiklerinizi yaz mevsiminde kullanmaya devam edebilir misiniz?

Eğer kış lastikleriniz bir sonraki kış mevsiminde kullanmak için yeterli hamur kalınlığına sahip değilse lastiğin geri kalan kullanım ömrünü yaz mevsimi sırasında bitirmek isteyebilirsiniz. Hamur kalınlığı 1,6 mm’lik yasal sınıra eşit veya üzerinde olduğu sürece kanunlar bunu yasaklamaz.

Ancak bu konuda dikkatli olmanızı öneriyoruz. Yaz mevsiminde ısınan yol kaplaması hamuru daha çabuk yıpratacağı için kış mevsimine oranla kış lastikleriniz çok daha hızlı aşınacaktır. Ayrıca sıcak havalarda kış lastiklerinin yaz lastikleri kadar iyi performans sunmadığını aklınızda bulundurun. Bu durumu özellikle kullanım ömrünün sonuna yaklaşan kış lastiklerini ıslak zeminlerde kullandığınız sırada fark edeceksiniz. Hızınızı buna göre ayarlayın!

Yaz lastiği takılması sırasında hangi önlemlerin alınması gerekir?

Yaz lastiklerinizi takmadan önce herhangi bir kötü sürpriz ile karşılaşmamak için lastiklerin durumunu kontrol edin:

  • Hava basınç değerleri doğru mu?

Birkaç ay boyunca depolanmış olan yaz lastikleriniz bir miktar hava basıncı kaybetmiş olabilir. Lastik hava basınç değerini ayarlayın ve daha sonrasında ayda bir defa kontrol etmeyi unutmayın.

  • Aşınma seviyeleri ne durumda?

Diş derinliğinin kanal dibindeki aşınma göstergesi (TWI göstergesi) seviyesine ulaşmadığından emin olun. Eğer bu seviyeye ulaşılmışsa yasalara uyum göstermek için lastiklerinizi değiştirmeniz gerekecektir.

Diğer bir yasal gereklilik: Aynı aks üzerinde bulunan 2 lastik arasındaki aşınma seviyesi farkı 5 mm’nin üzerinde olmamalıdır.

  • Hasar görmüşler mi?

Bir delinme veya patlama riskine girmeyin: Yaz lastiklerinizi takmadan önce herhangi bir şekil bozukluğu, balon, yırtılma, kopma, kesik veya çatlama bulunmadığından emin olun.  

Lastiklerin düzensiz aşınmaya uğramadığını da kontrol edin (düz yüzeyli, asimetrik, sırt merkezinde veya omuzlarda aşınma). Eğer bu tür bir aşınma ile karşılaşırsanız yalnızca lastiği değiştirmek ile yetinmeyin: Aynı zamanda bu düzensiz aşınmanın neden kaynaklandığını araştırın (rot-balans veya lastik hava basınç değeri sorunu).

Kış lastikleri yaz mevsiminde nasıl saklanmalı?

Lastiklerinizi kullanmadığınız sırada onları saklama ciddi bir önem taşır. Kötü bir şekilde depolandıklarında bir sonraki kış mevsiminde kullanılamayacak hale gelebilirler. Nem, aydınlatma ve sıcaklık şartları uygun değilse hamur oksitlenebilir ve çatlaklar oluşabilir.

Kış lastiklerinizi yaz mevsiminde iyi bir şekilde korumak için takip edilmesi gereken 4 altın kural şu şekilde özetlenebilir:

  1. Bir sonraki dönemde rotasyon gerçekleştirerek düzenli bir aşınma sağlamak amacıyla lastiklerinizi sökmeden önce her lastiğin araç üzerindeki konumunu not alın.
  2. Depolama öncesinde lastikleri temizleyin.
  3. Lastik hamuruna uygun bir mekânda saklayın..
  4. Lastikleri doğru yönde yerleştirin.

rezulteo’nun tavsiyesi:

Lastiklerinizi saklaması için bayilerin sunduğu servislerden yararlanabilirsiniz. Birçok firma saklama hizmeti (lastik oteli) sunmaktadır.

Bu makaleyi istediğiniz yerde paylaşın!

İlginizi çekebilecek makaleler:

  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku
  • Makaleyi oku